Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: purtarea ochelarilor ar reduce riscurile de infectare
Covid-19: purtarea ochelarilor ar reduce riscurile de infectare

Covid-19: purtarea ochelarilor ar reduce riscurile de infectare

25 feb. 2021, 15:04,
în Sanatate

Un nou studiu susține teza conform căreia persoanele care poartă ochelari de vedere si soare sunt mult mai puțin expuse la Covid-19.

Ce se întâmplă dacă ochelarii de vedere ar fi și ochelari de protecție? Aceasta este ceea ce sugerează un nou studiu condus de cercetători indieni și publicat în revista științifică MedRxiv. Potrivit acestuia, persoanele care poartă ochelari corectori ar fi mai bine protejate împotriva coronavirusului.

De 2 până la 3 ori mai puțin risc pentru purtătorii de ochelari

Autorii studiului au devenit interesați de rolul protector al ochelarilor de vedere împotriva virusului, urmărind pacienții cu Covid-19 internați într-un spital din nordul Indiei. După un studiu epidemiologic, cercetătorii au descoperit că, din 304 de pacienți internați în spital, doar 58 (sau aproximativ 19%) purtau ochelari de vedere timp de cel puțin 8 ore pe zi. Cu alte cuvinte, riscul de a prinde coronavirusul a fost de 2 până la 3 ori mai mic pentru cei care poartă ochelari.

„Canalul nazolacrimal poate fi o cale de transmitere a virusului din sacul conjunctival către nazofaringe. Atingerea sau frecarea ochilor cu mâinile contaminate este o cale importantă de infecție”, au spus autorii studiului.

Un factor de contaminare care pare să scutească persoanele care poartă ochelari în mod regulat, deoarece un obstacol îi împiedică să-și aducă mâinile la ochi. Acest studiu nu este primul care evidențiază rolul protector al ochelarilor de protecție împotriva Covid-19. În septembrie anul trecut, un alt raport publicat în revista JAMA Ophthalmology a făcut aceeași observație.

Respectă gesturile de barieră

Pentru a limita riscul de contaminare, este, prin urmare, din nou important să ne amintim că este recomandabil să vă spălați mâinile cu săpun sau cu un gel hidroalcoolic de mai multe ori pe zi și să evitați ducerea mâinilor la ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *