COVID-19 provoaca leziuni cardiace. Persoanele care se recuperează de COVID-19 ar putea avea leziuni cardiace persistente și inflamații la câteva luni după infecția inițială, chiar dacă nu au fost spitalizate, sugerează un nou studiu.
Studiul, publicat în revista JAMA Cardiology, a implicat 100 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 53 de ani din Germania, care s-au recuperat recent de COVID-19. Aproximativ o treime dintre participanți au necesitat spitalizare, în timp ce celelalte două treimi au reușit să se recupereze acasă. La scanările RMN efectuate la mai mult de două luni de la diagnosticare, aproximativ trei sferturi dintre acești pacienți au prezentat semne de anomalii cardiace, inclusiv inflamația mușchiului cardiac sau miocardită. Mulți pacienți au avut, de asemenea, niveluri detectabile de proteina din sânge numită troponină, care poate indica leziuni cardiace, cum ar fi leziuni în urma unui atac de cord. (Troponina este o proteină care se găsește în celulele inimii, care este eliberată în sânge atunci când mușchiul cardiac este deteriorat, în conformitate cu Universitatea din Rochester Medical Center.)
Cu toate acestea, ce înseamnă exact aceste descoperiri pentru sănătatea inimii pacienților pe termen lung nu este clar, sustin autorii. Anomaliile cardiace observate în studiu apar ocazional cu alte boli respiratorii, cum ar fi gripa și pot fi temporare – într-adevăr, cazuri ușoare de inflamație a inimii pot să nu prezinte simptome și adesea se ameliorează pe cont propriu.
COVID-19 provoaca leziuni cardiace
Dar, având în vedere cât de frecvente au fost anomaliile cardiace în acest grup de studiu, concluziile necesită urgent confirmare într-o populație mai mare, au concluzionat autorii.
Descoperirile sunt potențial îngrijorătoare, deoarece inflamația și deteriorarea inimii pot duce la insuficiență cardiacă, o afecțiune care poate pune viața în pericol, care apare atunci când mușchiul inimii nu poate pompa suficient sânge pentru a răspunde cerințelor normale ale organismului.
Atât cercetătorii cât și pacienții au fost surprinși de prevalența acestor anomalii cardiace care au fost pronunțate la câteva săptămâni după ce pacienții s-au recuperat, a declarat autorul principal al studiului, dr. Valentina Puntmann, de la Spitalul Universitar Frankfurt, potrivit Science Alert.
Deși inițial recunoscuta în principal ca infecție pulmonară, COVID-19 a fost acum legat de deteriorarea mai multor alte organe din corp, inclusiv creierul și inima. Dar multe dintre aceste complicații au fost observate la pacienții suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați.
Inflamația mușchiului cardiac
Dintre cei 100 de pacienți din noul studiu, 67 nu au fost spitalizați, iar majoritatea acestor persoane au prezentat simptome ușoare sau moderate. Unii pacienți au avut condiții subiacente, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet sau astm. Pacienții au fost urmăriți printr-o scanare RMN la aproximativ două-trei luni după diagnosticul inițial. În acest moment, aproximativ o treime dintre pacienți au raportat că au prezentat inca simptome de COVID-19, cum ar fi respirația greoaie și epuizarea generală. Câțiva pacienți au avut palpitații cardiace și dureri toracice după diagnosticr, dar nimeni nu a crezut că are o problemă cardiacă legată de COVID-19.
Cercetătorii au comparat scanările de la pacienții recuperați cu COVID-19 cu cele ale persoanelor care aveau o vârstă similară, dar nu erau infectați cu COVID-19.
În general, 78% dintre pacienții recuperați cu COVID-19 au prezentat semne ale unui tip de anomalie cardiacă. Cea mai frecventă problemă cardiacă a fost inflamația mușchiului cardiac sau miocardita, la 60% dintre pacienți. Unii pacienți au prezentat, de asemenea, semne de inflamație a pericardului, țesutul care înconjoară inima. Miocardita apare ocazional in gripă, adenovirus și alte virusuri respiratorii, deși este mult mai puțin obișnuită.