Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: pierderea părului este un efect secundar al bolii?
Covid-19: pierderea părului este un efect secundar al bolii?

Covid-19: pierderea părului este un efect secundar al bolii?

13 oct. 2020, 10:42,
BZI.ro, în Sanatate

Oboseală, dureri musculare, leziuni renale sau respiratorii. Unii pacienți care au contractat coronavirusul nou se confruntă cu efecte secundare cunoscute ale bolii. Alții se confruntă cu sechele atipice, cum ar fi căderea părului. Dar este într-adevăr căderea părului o consecință a patologiei Covid-19?

De-a lungul ultimelor săptămâni, sunt identificate sechele noi lăsate de virus. Exemplu: căderea semnificativă a părului. Actrița americană Alyssa Milano, infectată cu virusul în aprilie, a avertizat cu privire la acest efect secundar despre care crede că este asociat cu boala.

„Îți voi arăta ce face Covid-19 cu părul tău. Ia-o în serios”, a scris ea într-o postare pe retelele de socializare. Într-un videoclip postat pe 9 august, ea arată numeroasele fire care cad atunci când își perie părul. Fosta vedetă a serialului Charmed nu pare să fie singura care suferă de această sechela atipică.

Covid-19: Boala cauzează căderea părului?

Natalie Lambert, profesor la Universitatea Indiana din Statele Unite, a efectuat un sondaj pe 1.500 de persoane care au fost afectate de coronavirus. Sondajul a analizat impactul virusului asupra pacienților.

„Simptomele sunt mult mai numeroase decât cele prezentate în prezent pe site-ul web al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor”, se cita în studiu. Sondajul a identificat 98 de simptome care pot fi resimțite după contractarea bolii.

Printre efectele secundare ale bolii se numără căderea părului. Potrivit sondajului, o treime dintre cei chestionați suferise de căderea părului in urma infecției cu Covid-19. Potrivit rezultatelor sondajului, 423 de persoane au raportat că și-au pierdut părul.

Covid-19: se spune că pierderea părului este cauzată de stres

Potrivit dr. Shilpi Khetarpal, profesor de dermatologie la Cleveland Clinic, mulți pacienți își pierd părul din cauza stresului de combatere a bolii, nu a virusului în sine.

„Există o mulțime de stres în jurul acestei pandemii și continuăm să vedem oameni care își pierd părul, deoarece o mare parte din stres nu a dispărut”, a spus profesorul pentru New York Times.

În Today.com, dr. Esther Freeman, cercetător la Academia Americană de Dermatologie, spune că a văzut un număr tot mai mare de oameni care și-au pierdut părul de la începutul pandemiei. Acest fenomen se numește „efluviul telogen”. Este o tulburare a parului indusa de stres care duce la caderea severa a parului.

Persoanele cu efluviu telogen încep de obicei să-și piardă părul la aproximativ trei luni după ce se îmbolnăvesc sau după un eveniment de viață stresant. Dr. Esther Freeman a subliniat că acest lucru a coincis cu vârful pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *