Pacienții care iau statine sunt mai putin afectați de Covid-19. Aceasta este constatarea făcută de un nou studiu american. Pacienții cu coronavirus care luau tratament hipolipemiant și-au revenit mult mai repede.
În timp ce în prezent majoritatea marilor laboratoare din întreaga lume lucrează pentru a descoperi un vaccin împotriva Covid-19, mulți oameni de știință caută o cale de tratament prin intermediul medicamentelor deja existente. Există multe căi. Dintre acestea, cel al statinelor, medicamentele anti-colesterol (au un efect de scădere a lipidelor), destul de controversate din anumite puncte de vedere. Această clasă terapeutică este utilizată pentru tratarea persoanelor cu hipercolesterolemie (niveluri prea ridicate de colesterol din sânge), care se asociaza cu un risc cardiovascular semnificativ.
Cercetătorii din California au analizat datele de la pacienții internați în perioada februarie – iunie 2020 în San Diego. Ei au descoperit că cei care luau deja statine erau de două ori mai predispuși să dezvolte o formă severă de coronavirus. Timpii lor de recuperare au fost, de asemenea, scurtați în comparație cu al altora.
„Statinele pot inhiba în mod specific infecția cu SARS-CoV-2 prin efectele sale antiinflamatorii cunoscute și acest lucru ar putea opri progresia virusului”, explică directorul unității de Terapie intensivă cardiovasculară de la Universitatea din San Diego, potrivit Femme Actuelle.
Virusul ar avea într-adevăr nevoie de colesterol (care este prezent în membranele celulelor noastre) pentru a putea pătrunde. Statinele, luate în mod regulat de către pacienți, ar reduce nu numai colesterolul din vasele de sânge, ci și cel prezent la suprafața celulelor. Prin urmare, această clasă terapeutică ar putea încetini cumva progresia virusului în organism.