Cercetătorii din Singapore estimează că un pacient asimptomatic Covid-19 este de aproximativ patru ori mai puțin contagios decât un pacient simptomatic.
Știm deja că, atunci când sunteți infectat cu coronavirusul Sars-Cov-2, puteți începe să îl transmiteți celor din jur chiar înainte de apariția primelor simptome. Astfel, potrivit unui studiu publicat de Public Health France în iulie, un sfert din cazurile de coronavirus sunt asimptomatice și potențialul de transmitere a virusului este de maxim 2 până la 3 zile înainte de apariția simptomelor Covid-19.
Dar cercetătorii din Singapore consideră că contagiozitatea este mai mică atunci când nu există simptome. Potrivit studiului publicat în The Lancet, pacienții asimptomatici sunt de patru ori mai puțin contagioși decât pacienții cu simptome ale bolii.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit cazurile de contact care au finalizat carantina în perioada 1 august – 11 octombrie. Prin diferențierea dintre cazurile de contact ale persoanelor asimptomatice și cazurile de contact ale persoanelor simptomatice, au observat că primele au un risc de 3,5% de a fi infectate, în timp ce acestea din urmă au un risc de 12,8%.
Pacient contagios 70 de zile
Cercetătorii britanici și americani au raportat cazul unei femei în vârstă de 71 de ani infectată cu coronavirusul Sars-Cov-2 și care a rămas asimptomatică timp de 70 de zile. În februarie 2020, septuagenara imunocompromisa (care suferea de leucemie limfocitară cronică de 10 ani) s-a prezentat la Urgența cu dureri la nivelul spatelui inferior și membrelor inferioare. Operată pe 14 februarie 2020, ea a fost re-internată în spital pe 25 februarie 2020 din cauza anemiei severe. La 28 februarie 2020, pacienta nu prezenta simptome respiratorii sau sistemice (febră, dureri corporale etc.).
După cum s-a explicat în raportul cercetătorilor, publicat pe 4 martie 2020 în revista de specialitate Cell, pacienta a fost diagnosticata pozitiv pentru Covid-19 pe 2 martie 2020. Plasată in izolare, a fost re-testată de 14 ori: pe 15 iunie, era încă pozitivă pentru Covid-19. Totusi, pe 16 iunie 2020, pacienta a fost declarata negativa pentru Covid-19. Nu a avut niciodată nici cel mai mic simptom.
„Deși este imposibil să extrapolăm plecand de la cazul acestui singur pacient, datele noastre sugerează că Covid-19 persistent ar putea ajunge la unii pacienți imunocompromiși – cu cancer, de exemplu”, scriu oamenii de știință, potrivit Top Sante.