Nouă din zece pacienți cu Covid-19 pot suferi sechele persistente după recuperarea in ura bolii Covid-19, potrivit unui studiu preliminar realizat în Coreea de Sud.
Nouă din zece persoane declarate vindecate de Covid-19 ar putea suferi de simptome persistente, cum ar fi oboseala, leziuni psihologice și pierderea mirosului și gustului, potrivit unui studiu preliminar realizat de Coreea de Sud.
Efectuat pe 965 de pacienți cu Covid-19 declarati vindecati, studiul indică faptul că 879 de persoane, sau 91,1% din eșantion, au indicat că au suferit cel puțin un efect secundar, a spus șeful Agenției Coreene pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KDCA), Kwon Jun-Wook, la un briefing de presă.
Oboseala a fost cel mai frecvent simptom persistent, la 26,2% dintre cei afectați, urmată de dificultăți de concentrare, la 24,6% dintre cei chestionați. Alte sechele au inclus probleme psihologice sau mentale, precum și pierderea gustului sau a mirosului.
Deși preliminar și nepublicat încă, acest studiu este interesant, deoarece este primul care a găsit o proporție atât de mare de pacienți cu Covid-19 care suferă de simptome persistente, un sindrom cunoscut și sub denumirea de „Covid lung”. Desfășurate în Irlanda, Statele Unite sau Italia, alte studii au raportat simptome persistente, inclusiv oboseală, dar într-o măsură mai mică.
În Franța, persoanele infectate cu Sars-CoV-2 și victimele „Covid long” și-au împărtășit simptomele persistente pe Twitter, cu hashtag-uri precum #apresj20, #aprèsj60, # apresj90 sau # apresj120. Un site web numit Apresj20.fr a văzut chiar lumina zilei. Acești pacienți cer în special ca simptomele lor să fie recunoscute și să aiba parte de îngrijiri specifice pentru a-i ajuta să facă față.