Tulburările de somn par a fi una dintre consecințele pandemiei Covid-19 care a afectat toate țările de pe planetă la începutul anului 2020. Potrivit unui studiu realizat de cercetători canadieni, aceste răsturnări de situație care au aparut in vietile oamenilor au dus la stres și anxietate crescute, dar și la consum ridicat de somnifere.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Ottawa a studiat consecințele pandemiei globale asupra somnului bărbaților și femeilor. Un sondaj amplu efectuat pe 5.525 de canadieni în prima fază a epidemiei aruncă o lumină asupra tulburărilor majore de somn legate de aceasta criza a sănătății. Publicate în Journal of Sleep Research, rezultatele arată că Covid-19 a afectat somnul a jumătate dintre cei chestionați, arătând posibile consecințe pe termen lung asupra sănătății mintale.
Urmarile Covid-19: insomnie, stres, anxietate
Cercetătorii au identificat diferite tulburări de somn cu trei profiluri principale la participanți: cei care dorm mai mult, cei care se culcă și se ridică din pat mai târziu și cei care dorm mai puțin decât înainte de pandemie, explică dr. Rébecca Robillard, care a coordonat ancheta, într-un interviu, potrivit Doctissimo. Oamenii de știință spun că persoanele care au amânat ora de culcare și cele care au avut cicluri de somn mai scurte s-au confruntat cu simptome crescute de insomnie, precum și cu stres, anxietate și depresie.
„Aceste noi tulburări ale somnului par să afecteze în mod disproporționat femeile, persoanele cu familii și responsabilități, angajații și cei cu boli cronice. Au avut, de asemenea, un impact asupra persoanelor care se trezesc mai devreme, sunt mai stresate și tind să consume mai mult alcool sau să privească intens la televizor”, continuă Rébecca Robillard.
Studiul arată că somniferele au fost răspunsul pentru mulți la aceste tulburări de somn. Cercetătorul explică faptul că un astfel de consum poate duce la insomnie cronică pe termen lung.
Dr. Robillard precizează că anumite obiceiuri trebuie adoptate pentru a vă bucura de un somn odihnitor. Ea recomandă să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață, indiferent la ce oră te duci la culcare, dar și să te răsfeți cu activități relaxante precum cititul.
Cu toate acestea, nu este recomandat să fumezi, să consumi cofeină sau să bei alcool în orele de dinainte de culcare.