Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: masca singură nu este suficientă pentru a te proteja
Covid-19: masca singură nu este suficientă pentru a te proteja

Covid-19: masca singură nu este suficientă pentru a te proteja

28 dec. 2020, 07:55,
BZI.ro, în Sanatate

Purtarea unei măști de protecție este bună, dar dacă acest gest de barieră nu este însoțit de distanțare fizică, rămâne insuficient pentru a vă proteja de Covid-19. Iată ce dezvăluie un nou studiu condus de cercetători americani, care au testat eficiența mai multor tipuri de măști de față!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea unei măști, indiferent dacă esti o persoana simptomatică sau asimptomatică, dar și menținerea unei anumite distanțe fizice în locurile publice. Ceva mai ușor de spus decât de făcut în anumite circumstanțe, cum ar fi transportul public, școlile sau magazinele. O echipă de cercetători americani a fost, prin urmare, interesată de aceste situații mai dese decât par, testând eficacitatea a cinci măști diferite în fața strănutului sau tusei.

Publicata în revista științifică Physics of Fluids, cercetarea lor a făcut posibilă analiza eficacității a cinci tipuri de măști, inclusiv N95, masca chirurgicală sau chiar mai multe tipuri de măști de țesătură. Cercetătorii au observat o scurgere a picăturilor suspendate proiectate în timpul tusei sau strănutului la toate măștile de protecție, cu excepția N95, și aceasta în cele două configurații care ne preocupă zilnic, și anume atunci când o persoană sensibilă poartă o mască pentru a se proteja și când o persoană care are virusul poartă o mască pentru a limita răspândirea acesteia, noteaza Doctissimo.

Distanțarea fizică, esențială

Când au analizat numărul de particule virale proiectate, cercetătorii au descoperit că măștile nu protejau persoanele susceptibile de virus în timpul interacțiunilor față în față sau directe.

Mai detaliat, dacă fiecare dintre măștile testate a făcut posibilă reducerea numărului de picături proiectate, acestea nu au fost suficiente pentru a le filtra pe toate și astfel a elimina riscul de transmitere a bolii, și asta la distanțe mai mici 1,828 metri. Cercetătorii spun că, fără o astfel de distanță, procentele de picături nefiltrate pot fi suficiente pentru a îmbolnăvi pe cineva, mai ales dacă cineva cu virusul strănută sau tușește în mod repetat.

„O mască ajută cu siguranță, dar dacă oamenii sunt foarte apropiați unul de celălalt, există încă riscul răspândirii sau contractării virusului. Nu doar măștile oferă această protecție. Ci ambele. Măștile și distanțarea”, conchide Krishna Kota, profesor la Universitatea de Stat din New Mexico și coautor al studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *