Oprind trecerea picăturilor purtătoare de coronavirus, masca ar putea reduce severitatea Covid-19, sporind în același timp imunitatea. Aceasta este ceea ce relevă un nou studiu american condus de doi cercetători de la Universitatea California din San Francisco (SUA) și publicat în New England Journal of Medicine.
Masca protejează împotriva picăturilor de salivă potențial infectate cu coronavirus, care este principalul vector de transmitere a Covid-19. Acesta este motivul pentru care este acum obligatorie în locuri publice închise și chiar în aer liber, în multe orașe.
Dar acest dispozitiv de protecție ar avea și un alt avantaj: ar reduce severitatea bolii prin creșterea imunității. În orice caz, asta sugerează un nou studiu condus de doi cercetători de la Universitatea California din San Francisco (SUA) și publicat în New England Journal of Medicine.
Covid-19: masca ar reduce severitatea bolii si ar promova fabricarea anticorpilor
Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, oamenii de știință au pornit de la următoarea observație: severitatea bolii depinde de inoculul viral primit, cu alte cuvinte de cantitatea de virus inhalată.
Autorii studiului au comparat astfel utilizarea măștilor cu variolare, o metodă de imunizare împotriva variolei care constă în inocularea subiecților sănătoși cu o formă ușoară a bolii pentru a ajuta organismul să producă anticorpi. Și dintr-un motiv întemeiat:
„Măștile filtrează anumite picături care conțin viruși, acestea ar putea reduce inoculul pe care o persoană îl inhalează”, explică cercetătorii.
Dacă această teorie este confirmată, această doză mică de virus ar putea ajuta organismul să producă anticorpi și să dezvolte o anumită imunitate. De asemenea, ar putea reduce severitatea bolii și, prin urmare, crește numărul de pacienți asimptomatici.
Masca reduce severitatea Covid-19, dar ar putea crește numărul de asimptomatici
Pentru a demonstra acest lucru, autorii studiului citează cazul unei nave argentiniene, care a fost scena contaminării in lanț. Pasagerii purtau măști chirurgicale, în timp ce personalul navei purta măști N95, echivalente cu măștile FFP2.
Rezultat: 81% dintre persoanele infectate erau asimptomatice, în comparație cu 20% în epidemiile anterioare de pe navele de croazieră în timpul cărora pasagerii nu purtau măști.
În timp ce cercetătorii precizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma ipoteza, dr. Emad Arafa, medic imunolog și alergolog din Dubai, care nu a fost implicat în studiu, spune că această teorie este plauzibilă:
„Sarcina virală poate să nu fie suficientă pentru a produce o infecție cu simptome precum tuse sau febră. Totuși, poate provoca în continuare o reacție imunologică în care anticorpii sunt produși de organism.”