Din decembrie, timp de patru luni, persoanele vulnerabile care trăiesc în Marea Britanie vor primi doze gratuite de vitamina D. Asta in conditiile in care numeroase studii confirmă valoarea vitaminei D în lupta împotriva epidemiei Covid-19. Așadar, Marea Britanie a decis să meargă și mai departe pentru a-si proteja locuitorii.
În decembrie, milioane de persoane vulnerabile vor primi gratuit timp de patru luni suplimente de vitamina D. Este vorba despre rezidenții căminelor de îngrijire medicală și persoanele supuse tratamentului (inclusiv tratamentul cancerului). Miscarea vine după ce secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a decis să acționeze rapid în lumina noilor dovezi privind beneficiile vitaminei D asupra infectiei cu noul coronavirus.
Sursa principală de vitamina D rămâne expunerea la soare, timp în care este sintetizată de organism. Esențială în absorbția anumitor minerale de către organism, vitamina D se găsește în anumite alimente. Astfel, cele mai bogate alimente sunt uleiul din ficat de cod și peștele gras, cum ar fi heringul, sardinele, hamsia, păstrăvul, bibanul, somonul etc.
Deficitul de vitamina D
În întreaga lume, locuitorii s-au aprovizionat cu vitamine în încercarea de a stopa epidemia Covid-19. Dar, în diferite zone ale lumii, alegerile nu sunt aceleași. Dacă sud-americanii optează pentru zinc, europenii au ales să consume mai multe alimente îmbogățite cu vitamina D, noteaza Sante Magazine. Astfel, Ungaria, Regatul Unit, Germania, Irlanda și Norvegia sunt preocupate în mod special de vitamina D. Asiaticii, în special filipinezii, malaezienii și indonezienii, au optat insa pentru vitamina C.
La începutul lunii noiembrie, cercetătorii au descoperit că opt din zece pacienți spitalizați pentru o infecție cu Covid-19 nu aveau suficienta vitamina D. Potrivit rezultatelor acestui studiu, bărbații ar fi deosebit de afectați.:
„Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat la pacienții cu niveluri scăzute in sânge, deoarece această abordare ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului musculo-scheletic, cât și asupra sistemului imunitar”, au spus autorii acestui studiu.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că vitamina D poate juca un rol în prevenirea infecțiilor tractului respirator:
„Deficitul de vitamina D poate afecta sistemul imunitar, deoarece acesta joacă un rol imunomodulator, sporind imunitatea înnăscută. Metaanalize recente au raportat un efect protector al suplimentării cu vitamina D asupra infecțiilor tractului respirator.”