Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19 lung: Tinerii și persoanele sănătoase sufera de o deteriorare a mai multor organe
Covid-19 lung: Tinerii și persoanele sănătoase sufera de o deteriorare a mai multor organe

Covid-19 lung: Tinerii și persoanele sănătoase sufera de o deteriorare a mai multor organe

16 nov. 2020, 15:10,
BZI.ro, în Sanatate

Oamenii tineri și anterior sănătoși, cu simptome indelungate de Covid-19, prezintă semne de deteriorare a mai multor organe la patru luni după infecția inițială, sugerează un nou studiu citat de The Guardian.

Descoperirile reprezinta un pas inainte catre intelegerea bolii și dezvoltarea de tratamente pentru unele dintre simptomele ciudate și extinse cu care se confruntă persoanele cu asa-numitul „Covid lung”. Oboseala, durerea, problemele de memorie si respirația sunt printre cele mai frecvent raportate efecte.

Analiza are loc in peste 40 de clinici de specialitate Covid, unde medicii, asistentele și terapeuții vor evalua simptomele fizice și psihologice ale pacienților.

Studiul Coverscan își propune să evalueze impactul pe termen lung al Covid-19 asupra sănătății organelor la aproximativ 500 de indivizi cu risc scăzut – cei care sunt relativ tineri și fără probleme majore de sănătate subiacente – cu simptome Covid în curs – printr-o combinație de scanări RMN, analize de sânge, măsurători fizice și chestionare online.

Tinerii și persoanele sănătoase care sufera de Covid-19 lung: 70% au afectări la unul sau mai multe organe

Datele preliminare de la primii 200 de pacienți supuși screening-ului sugerează că aproape 70% au afectări la unul sau mai multe organe, inclusiv la inimă, plămâni, ficat și pancreas, la patru luni de la debutul Covid-19.

„Vestea bună este că afectarea organelor este una ușoară, dar cu toate acestea, pentru 25% dintre pacienți sunt implicate mai multe organe. Acest lucru este de interes, deoarece trebuie să știm dacă [deficiențele] continuă sau se îmbunătățesc – sau dacă există un subgrup de oameni la care s-ar putea agrava”, a spus Amitava Banerjee, cardiolog și profesor asociat de științe clinice la University College London.

În unele cazuri, dar nu în toate, a existat o corelație între simptome și locul afectării organelor. De exemplu, deficiențele cardiace sau pulmonare au fost corelate cu respirația, în timp ce deficiențele hepatice sau pancreatice au fost asociate cu simptome gastro-intestinale.

Studiul nu demonstrează insa că afectările organelor sunt cauza simptomelor continue ale oamenilor.

Banerjee a avertizat, de asemenea, că niciunul dintre pacienți nu a fost scanat înainte de a dezvolta Covid-19, astfel încât unii dintre ei ar fi putut avea deficiențe existente – deși acest lucru este puțin probabil având în vedere sănătatea lor anterioară și varsta. Vârsta medie a participanților a fost de 44 de ani.

Aceștia vor continua să fie monitorizați, iar cercetătorii scanează, de asemenea, persoane care nu au avut Covid-19 si care au experimentat alte infecții virale, cum ar fi gripa, pentru comparație.

Datele preliminare dintr-un studiu separat pe 58 de pacienți care au fost spitalizați cu Covid-19, au constatat în mod similar anomalii în plămâni in 60% din cazuri; la rinichi in 29% din cazuri; la inima in 26% din cazuri; și la ficat la 10% dintre pacienți, la două până la trei luni de la infecția inițială, precum și modificări ale țesuturilor creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *