Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: leziunile la corzile vocale, responsabile de sechelele pe termen lung?
Covid-19: leziunile la corzile vocale, responsabile de sechelele pe termen lung?

Covid-19: leziunile la corzile vocale, responsabile de sechelele pe termen lung?

04 nov. 2020, 21:28,
în Sanatate

Cercetătorii au descoperit că pacienții afectați de coronavirus care încă sufereau de anumite sechele, precum dificultăți de respirație, prezentau leziuni ale corzilor vocale. Pierderea mirosului, oboseala mare, dificultăți de respirație, semnele bolii Covid-19 pot fi numeroase.

La unii pacienți, coșmarul nu se încheie în momentul în care contractează noul coronavirus. La câteva luni după testul pozitiv, pacienții continuă să sufere de anumite sechele legate de virus. Pierderea mirosului, oboseala mare, dificultăți de respirație, semnele bolii pot fi numeroase.

Potrivit unui nou studiu, leziunile nervoase ale corzilor vocale pot fi motivul pentru care unele persoane care se recuperează de Covid-19 suferă încă de o dificultate de respirație misterioasă timp de câteva luni. Acest lucru se datorează faptului că corzile vocale se strâng în căile respiratorii în timp ce vorbiți. Prin vibrații și datorită aerului care trece, acestea produc sunetul vocii. Când nu vorbiți, corzile vocale se retrag pentru a permite aerului să curgă mai liber prin plămâni.

Nervul care reglează vorbirea, deteriorat de virus

Și, la unii pacienți cu Covid-19, aceste corzi vocale par să aibă unele leziuni. Tocmai, virusul ar fi afectat nervul care reglează vorbirea, împiedicând astfel corzile vocale să funcționeze normal, dar în afara orelor de vorbire.

„Gândiți-vă când discutați. De fiecare dată când terminați o propoziție, corzile vocale ar trebui să se deschidă, astfel încât să puteți respira. Imaginați-vă dacă nu se deschid. După a treia sau a patra propoziție, veți simți lipsa de aer. Căile respiratorii sunt închise. Vestea bună este că acest tip de problemă respiratorie poate fi ușor tratată cu logopedie obișnuită”, a declarat dr. Jonathan Aviv, specialist ORL la spitalul Muntele Sinai din New York, potrivit Sante Magazine.

Într-un articol recent din Jurnalul Internațional de Științe Pulmonare și Respiratorii, Dr. Aviv și colegii săi au spus că au tratat cu succes 18 foști pacienți cu Covid-19 printr-o combinație de logopedie și modificarea dietei, prin evitarea alimentelor care ar putea exacerba iritarea nervilor.

Monitorizează-ți dieta

Medicii s-au confruntat cu pacienți afectați de virus care continuă să sufere cu dificultăți de respirație, chiar dacă inflamația cauzată de infecția virală a dispărut și testele imagistice nu prezintă leziuni pulmonare de durată.

„Vedem un grup de persoane care are teste normale de respirație și nu răspund la inhalatoarele pentru astm. Au simptome reale, dar testele lor sunt normale”, relatează dr. Joseph Khabbaza, pneumolog la Clinica Cleveland din Ohio.

Pentru a determina dacă corzile vocale ar putea fi vinovate, specialiștii au introdus o cameră în nasul celor 18 pacienți pentru a le observa cu atenție căile respiratorii. Imaginile au arătat că corzile vocale nu funcționau normal. În general, aceste disfuncții pot fi tratate prin reabilitare respiratorie. În plus, Dr. Aviv a încurajat pacienții să evite alimentele acide care pot irita nervul vag, cum ar fi bauturile acidulate, citricele, sosul de roșii, oțetul și vinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024