Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: laboratorul Pfizer lucrează la dezvoltarea unui medicament antiviral
Covid-19: laboratorul Pfizer lucrează la dezvoltarea unui medicament antiviral

Covid-19: laboratorul Pfizer lucrează la dezvoltarea unui medicament antiviral

29 apr. 2021, 14:52,
în Sanatate

Cercetătorii de la laboratorul Pfizer au dezvoltat un medicament antiviral împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Tocmai a fost lansat un studiu clinic pe 60 de voluntari.

După ce a dezvoltat vaccinul Comirnaty® împotriva Covid-19 (în cooperare cu compania germană BioNTech), laboratorul american Pfizer se lansează acum în crearea unui tratament împotriva infecției cu coronavirus SARS-CoV-2.

Dezvoltat din iulie 2020 în Statele Unite și Belgia, acest medicament (numit PF-07321332) a demonstrat deja o „acțiune antivirală puternică împotriva SARS-CoV-2 in vitro”, au explicat cercetătorii din laboratorul Pfizer, potrivit Top Sante.

Confruntat cu aceste rezultate încurajatoare, laboratorul Pfizer a decis să lanseze un studiu clinic în 3 faze: 60 de voluntari (cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, sănătoși) au fost recrutați și tocmai li s-a administrat medicamentul – în asociere cu „doze mici” de ritonavir, un antiviral utilizat în mod obișnuit împotriva HIV, virusul responsabil de SIDA.

Un medicament care ar putea fi prescris la primele simptome ale Covid-19

Medicament antiviral împotriva Covid-19: cum funcționează? Medicamentul PF-07321332 dezvoltat de Pfizer aparține familiei inhibitorilor de protează (PI): trebuie remarcat faptul că aceste medicamente sunt deja utilizate pentru a lupta împotriva HIV.

Obiectivul PF-07321332: atacarea „coloanei vertebrale” a coronavirusului SARS-CoV-2 pentru a preveni multiplicarea acestuia în nas, gât și plămâni. „Am conceput PF-07321332 ca un tratament oral care ar putea fi, în viitor, prescris la primele simptome ale infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, pentru a evita spitalizarea pacientului”, explică cercetătorii de la Pfizer.

Cu toate acestea, este încă puțin devreme să sărbătorim. În primul rând, deoarece studiile clinice (care sunt efectuate în dublu orb cu placebo) vor dura cel puțin 170 de zile. Apoi pentru că, dacă laboratorul Pfizer este „optimist” cu privire la potențialul PF-07321332, rezultatele încurajatoare ale acestui medicament au fost obținute in vitro – adică nu pe oameni. Rămân incertitudini cu privire la toleranța PF-07321332 și la efectele sale secundare. Pe scurt, o analiza care trebuie continuată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`