Peste 16 milioane de noi cazuri de contaminare cu COVID-19 au fost înregistrate oficial în ultimele 24 de ore la nivel mondial. Dintre acestea, mai mult de jumătate în SUA, în America Latină şi în Caraibe, potrivit unui bilanţ realizat de AFP, astăzi la 05:10 GMT, pe baza unor surse oficiale.
Cel puţin 16.050.223 cazuri, între care 645.184 decese au fost declarate. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în SUA, ţara cea mai lovită din lume de COVID-19 cu 4.178.021 cazuri, între care 146.460 decese.
În America Latină şi în Caraibe se înregistrează 4.328.915 cazuri, între care 182.501 decese, iar în Europa – 3.052.108 cazuri, între care 207.734 de decese.
COVID-19 la nivel mondial: Creștere alarmantă
Ritmul de propagare a pandemiei continuă să se accelereze în lume, cu peste cinci milioane de noi cazuri detectate de la 1 iulie, adică mai mult de o treime dintre cazurile de COVID-19 declarate de la începutul pandemiei.
Numărul de contaminări raportat nu reflectă decât o parte din numărul real al cazurilor, numeroase ţări neutilizând teste decât pentru monitorizare şi nedispunând de resurse suficiente pentru a efectua campanii extinse de depistare a acestora.
România, pe locul 3 în UE la numărul cazurilor noi de COVID-19
Potrivit datelor furnizate de worldometers.info, țara noastră se clasa vineri pe locul al patrulea în Europa la numărul cazurilor noi de CoVid-19, după Rusia, Spania și Franța și, deci, pe locul al treilea în Uniunea Europeană.
Rusia figura vineri cu 5.811 cazuri noi, Spania cu 2.225 iar Franța cu 1130, urmată îndeaproape de România în acest trist clasament, cu 1119 cazuri noi. Joi, situația dintre aceste ultime două țări menționate era de altfel inversată, România surclasând la mică distanță Franța și situându-se astfel pe locul al treilea în Europa și pe locul al doilea în UE în privința noilor cazuri de coronavirus.
Pe plan mondial, țara noastră se afla vineri la acest capitol pe locul 26.
Dacă privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, cea a numărului de cazuri și de decese raportat până în prezent la milionul de locuitori, stăm totuși mai bine. În acest clasament, realizat de această dată de Wikipedia, România a raportat 983 de cazuri (locul 77 în plan mondial) și 64 de decese la milionul (locul 37 în plan mondial).
În aceste condiții, Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi-a exprimat preocuparea faţă de înmulţirea cazurilor de CoVid-19 în unele ţări europene, îndemnând la vigilenţă şi la ridicarea „cu atenţie” a restricţiilor, iar dacă este necesar, reintroducerea lor, relatează AFP.
La solicitarea AFP de a prezenta o poziţie faţă de situaţia de pe Bătrânul Continent, OMS Europa nu a menţionat explicit ţările care creează preocupare, dar a transmis graficul său de monitorizare online.
Cu 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, Kârgâzstanul este statul cel mai grav afectat din zona acoperită de OMS Europa, cu o tendinţă puternică de creştere, conform unui clasament cu ţările din regiune în funcţie de numărul cazurilor noi în ultimele 14 zile.
Situația la nivelul județului Iași în contextul epidemiei de coronavirus
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până sâmbătă, 25 iulie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 1.260 cazuri cu persoane infectate cu CoVid-19 (cu 40 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).
Totodată, dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.040 au fost externate (cu 22 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă). De asemenea, amintim că în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore, s-a înregistrat un caz de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a emis vineri, 24 iulie 2020, Hotărârea CJSU nr. 8 / 2020 prin care se armonizează procedurile instituționale cu ultimele noutăți din legislația națională privind măsurile menite să limiteze răspândirea CoVid-19.