Putem spăla masca chirurgicală, sustin, mai nou, specialistii! În timp ce măștile de țesătură trebuie spălate în mod regulat pentru a rămâne eficiente, măștile chirurgicale ar trebui teoretic schimbate și aruncate la gunoi în timpul zilei. Dar un profesor-cercetător francez spune că este totuși posibil să vă spălați masca chirurgicală înainte de reutilizare.
Devenite obiecte de zi cu zi, măștile de țesătură și măștile chirurgicale fac parte din gesturile de barieră puse în aplicare pentru a lupta împotriva virusului Covid-19, la fel ca spălarea regulată a mâinilor și distanțarea socială.
Dar întreținerea și regulile de urmat pentru utilizarea optimă a acestor măști pentru publicul larg fac inca obiectul dezbaterii.
Covid-19: mască textila sau mască chirurgicală?
Recent, de exemplu, Academia de Medicină din Franta a susținut că, deși masca de țesătură ar trebui preferată din motive economice și ecologice, spălarea la mașină la un program de 60° pentru dezinfectare nu are sens. „Spălarea la 60°C nu este justificată, pentru că nu trebuie sa te speli pe mâini la 60°”, a ironizat doctorul francez Jimmy Mohammed, la microfonul Europei 1, potrivit FemmeActuelle.
În ceea ce privește măștile chirurgicale, care se găsesc peste tot, până acum se recomanda schimbarea lor în timpul zilei (aproximativ la fiecare patru ore) și aruncarea lor la gunoi, pentru a păstra o protectie eficientă împotriva virusului.
Intervievat de France Bleu Nord, Philippe Vroman, profesor-cercetător la laboratorul Gemtex din Roubaix, a spus că este posibil ca publicul larg să spele măștile chirurgicale, pentru a nu fi nevoit să le schimbe zilnic.
Măști chirurgicale: mai eficiente împotriva coronavirusului?
Specialistul ne asigură că măștile chirurgicale care îndeplinesc standardele de fabricație sunt echipate cu materiale care sunt mult mai eficiente împotriva virusului decât măștile din țesătură. Și că, chiar și după spălare, rămân mai fiabile în protejare și filtrarea microparticulelor care pot avea o încărcătură virală.
„Masca chirurgicală este foarte eficientă în ceea ce privește filtrarea. Deoarece această mască are o eficiență generală mai mare decât media celorlalte măști, chiar și după ce a fost spălată și, prin urmare, și-a pierdut sarcina electrostatică, această mască rămâne mai eficientă decât celelalte”, explică Philippe Vroman.
Spălarea măștii chirurgicale este posibilă, potrivit unui cercetător
Dacă utilizarea sa trebuie să rămână de unică folosință în mediul medical, populația poate, prin urmare, reutiliza aceste măști după ce le-a spălat, deoarece scăderea nivelului de eficacitate rămâne mică și întotdeauna mai mare decât cea a unei măști din țesatura.
Sunt necesare cercetări suplimentare, deja în curs, pentru a specifica condițiile pentru această reutilizare a măștilor chirurgicale de către publicul larg. Dar primele rezultate sunt încurajatoare, până la cinci spălări, spun specialistii.