Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19 infecteaza celulele din gură
Covid-19 infecteaza celulele din gură

Covid-19 infecteaza celulele din gură

05 nov. 2020, 11:08,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu sugerează că coronavirusul poate infecta si celulele din gură. Acest lucru ar putea explica pierderea gustului resimțită de unii pacienți.

Într-un nou studiu, publicat pe 27 octombrie în baza de date MedRxiv, cercetătorii de la Universitatea North Carline (Statele Unite) arată că gura este una dintre căile de infecție, precum și un incubator pentru coronavirus. După ce au studiat ARN-ul din celulele orale, au descoperit că celulele din glandele salivare, limba și amigdalele erau cele care transportau cel mai mult ARN legat de proteinele ​​de care are nevoie coronavirusul pentru a se strecura în interiorul celulelor.

Covid-19 infecteaza celulele din gură: cum are loc procesul

„Infecția celulelor din gură cu SARS-CoV-2 ar putea duce la modificări ale producției sau calității salivei, ceea ce ar explica simptomul pierderii gustului experimentat de mulți pacienți infectati”, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Kevin Byrd, de la Unitatea Tulburărilor Salivare de la Școala de Medicină Chapel Hill.

Acest prim studiu a implicat doar câțiva oameni. Pentru a aprofunda cercetările lor asupra diferitelor puncte de intrare pentru virus, cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au creat un „atlas” al diferitelor celule orale, un fel de hartă geografică a celulelor care indică locul în care a fost găsit ARN-ul și ce tip.

„Acest nou atlas ne-a oferit o modalitate de a analiza 50 de tipuri de celule orale pentru a descoperi porți comune pe care virusul le folosește pentru a intra în celule pentru infecție”, a adăugat dr. Byrd.

Pe lângă pierderea gustului, infecția orală cu SARS-CoV-2 ar putea contribui și la alte simptome, cum ar fi gura uscată și vezicule în țesutul mucos, au mai notat autorii studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *