Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Covid-19 și leziunile pulmonare: o formă deosebit de îngrijorătoare a bolii, avertizează un pneumolog
Covid-19 și leziunile pulmonare: o formă deosebit de îngrijorătoare a bolii, avertizează un pneumolog

Covid-19 și leziunile pulmonare: o formă deosebit de îngrijorătoare a bolii, avertizează un pneumolog

22 aug. 2020, 13:12,
în Sanatate

Covid-19 genereaza leziuni pulmonare severe. Leziunile pulmonare la pacienții cu Covid-19 ingrijoreaza medicii. Această formă a bolii ar viza 15 – 20% dintre pacienți, dezvăluie pneumologul francez François-Xavier Blanc.

Deteriorarea sistemului nervos, rinichilor, inimii. Lista complicațiilor generate de Covid-19 este lungă și una dintre ele ar fi deosebit de îngrijorătoare: afectarea plămânilor. Asta sustine François-Xavier Blanc, șeful departamentului de pneumologie de la Spitalul Universitar Nantes, potrivit Franceinfo: „este forma Covid-19 care ne preocupă cel mai mult pe noi, medicii”, a explicat acesta.

15 – 20% dintre pacienții afectați de Covid-19 ar prezenta astfel de leziuni. Un simptom specific ar permite și detectarea lor: lipsa respirației. Este apoi efectuată o scanare pulmonară pentru a confirma leziunile. Această formă a bolii „poate determina spitalizarea pacienților”, precizează medicul pulmonolog. Și din motive întemeiate: în cazurile cele mai grave, pacienții cu leziuni pulmonare au nevoie de oxigen.

Covid-19 genereaza leziuni pulmonare severe

În timp ce medicii au o mică perspectivă asupra consecințelor acestor leziuni pulmonare, dr. François-Xavier Blanc explică că acestea sunt similare cu cele observate în cazurile de gripă severă. „Și știm că această recuperare poate fi destul de lentă și poate fi intinsă pe mai multe luni”, adaugă el, potrivit femmeactuelle.fr.

În acest moment, nu există niciun tratament disponibil pentru a-i readuce pe acești pacienți mai repede pe picioare. „Teama mare a pulmonologilor este că aceste sechele duc la un fel de fibroză pulmonară, adică un plămân care ar respira mult mai puțin bine, ca o cicatrice în acest loc”, explică Dr. François-Xavier Blanc.

În absența unei soluții specifice, se recomandă monitorizarea pe termen lung a acestor pacienți. „Oferim în special o monitorizare sistematică la trei luni de la spitalizarea inițială, celor care au avut nevoie să fie spitalizați din cauza lipsei de oxigen, pentru a le măsura capacitățile pulmonare și pentru a vedea dacă există sau nu efectele ulterioare”, explică Dr. François-Xavier Blanc.

Într-un aviz emis în iulie, Academia Națională de Medicină din Franta a subliniat deja importanța monitorizării evoluției pe termen lung a sechelelor bolii, care include leziuni respiratorii și pulmonare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`