Covid-19: fumătorii de țigări electronice se supun unui mare risc. Cercetătorii de la Universitatea Stanford (Statele Unite) dezvăluie într-un studiu publicat pe 11 august că adolescenții și adulții tineri care consumă țigări electronice prezintă un risc mai mare de a fi infectați cu noul tip de coronavirus.
Covid-19: fumătorii de țigări electronice se supun unui mare risc
Acesta este rezultatul unui studiu publicat în Journal of Adolescent Health1 in 11 august. Pentru a-și desfășura analizele, cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Stanford2 (Statele Unite) au observat sondaje efectuate online în luna mai a anului trecut: 4.351 de persoane între 13 și 24 de ani au răspuns la întrebări.
Aceștia și-au indicat consumul de țigări clasice și țigări electronice, dacă au dezvoltat simptome legate de Covid-19 și dacă au primit un posibil test pozitiv. Autorii studiului au împărțit voluntarii în două grupuri. Primul cu participanți care nu au avut niciodată de-a face cu o tigara electronica. Al doilea, cei care foloseau regulat țigări electronice. Studiul a luat în considerare originea, vârsta și sexul.
De 5 ori mai multe sanse de a fi infectati
Concluzie: În rândul persoanelor care au fost testate pentru Covid-19 în mai 2020, cei care au folosit tigari electronice au avut de 5 ori mai multe riscuri pozitive decât cei care nu au consumat țigări electronice. Un alt fapt interesant: persoanele care au utilizat atât țigările cât și e-țigările în ultimele 30 de zile au avut aproape de 7 ori mai multe probabilități de a testa pozitiv pentru virus.
„Adolescenții și adulții tineri ar trebui să știe că dacă utilizeaza țigări electronice, probabil că au un risc imediat de Covid-19, deoarece li se deterioreaza plămânii”, a explicat Dr. Bonnie Halpern-Felsher, autorul principal al studiului și profesor de pediatrie. Ea speră că rezultatele vor ajuta la atragerea atenției și la încurajarea unor restricții suplimentare în ceea ce privește vânzarea de țigări electronice, în special pentru tineri.