Impactul izolarii nu a fost același pentru bărbați și femei. Un studiu realizat de cercetători canadieni relevă faptul că femeile au suferit mai mult in această perioadă de distanțare socială legată de Covid-19, în special în ceea ce privește somnul, anxietatea, depresia și traumele.
Cercetătorii de la Universitatea din Calgary, în colaborare cu Hotchkiss Brain Institute, au analizat somnul, starea sufletească și tulburările de sănătate mintală la bărbați și femei în lunile de carantina, examinând mai ales diferențele de sex și gen. Un sondaj online a fost realizat în rândul a 573 de canadieni – 112 bărbați și 459 de femei – cu o vârstă medie de 25,9 ani, între 23 martie și 7 iunie 2020.
Publicat în Frontiers in Global Women’s Health, lucrarea a constatat mai întâi că mai mult de două treimi dintre participanți au raportat o calitate slabă a somnului în timpul izolarii și mai mult de 39% au raportat o creștere a simptomelor legate de insomnie, în timp ce anxietatea și sentimentele de suferință au crescut în eșantion în ansamblu. Nu în ultimul rând, simptomele legate de somn, depresie și anxietate au fost mai frecvente la femei.
„În general, studiul a constatat că femeile au raportat mai multă anxietate și depresie. Simptomele lor s-au înrăutățit în timp cu cat perioada de izolare a fost mai lungă. A existat o creștere treptată a anxietății, depresiei, calității slabe a somnului și a traumei atât la bărbați, cât și la femei. Dar s-a dovedit a fi mai importantă pentru femei de-a lungul timpului”, spune dr. Veronica Guadagni de la Școala de Medicină Cumming, Universitatea din Calgary.
Covid-19: femeile au suferit mai mult de insomnii si anxietate decât bărbații
Studiul arată, de asemenea, un nivel mai ridicat de empatie la femei, specificând că acest lucru se referea în principal la capacitatea de a înțelege emoțiile și de a avea grijă de ceilalți. Aceste niveluri ridicate de empatie au fost, totuși, asociate cu niveluri ridicate de anxietate, depresie și traume.
„Nu am fost surprins de rezultate: femeile sunt cele care suportă povara suplimentară. Îngrijirea familiei și a situațiilor critice a fost întotdeauna o povară imensă pentru femei”, analizează dr. Giuseppe Iaria, co-autorul sondajului.
Cercetătorii doresc acum să arunce o privire mai atentă asupra acestor diferențe de gen pentru a pune în aplicare intervenții psihologice direcționate pentru a ajuta bărbații și femeile să facă față pandemiei.