Se pare că pierderea auzului, amețelile și tinitusul sunt simptome ale Covid-19. În orice caz, asta este ceea ce relevă un nou studiu britanic. Oamenii de știință subliniază importanța unor cercetări suplimentare în problemele de auz legate de infecția cu coronavirus.
Nu mai este un secret că Covid-19 se poate manifesta în moduri diferite. În timp ce principalele simptome ale bolii rămân tusea, febra, oboseala și pierderea gustului și a mirosului, alte semne sunt identificate pe măsură ce cresc cunoștințele despre infecția cu noul coronavirus.
Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Manchester și de la NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC) au efectuat lucrări asupra a trei noi manifestări ale Covid-19: pierderea auzului, amețeli și tinitus. Constatările lor au fost publicate în Jurnalul Internațional de Audiologie.
Pierderea auzului, amețeli și tinitus, simptome ale Covid-19?
Pentru a-și desfășura cercetările, oamenii de știință au efectuat o revizuire sistematică bazată pe 56 de studii care leagă Covid-19 de problemele de auz și vestibulare. Au combinat date din 24 de studii pentru a estima recurența acestor trei simptome în infecția cu coronavirus, noteaza Femme Actuelle.
Ei au descoperit că prevalența pierderii auzului a fost de 7,6%, cea a tinitusului de 14,8% și cea a amețelilor 7,2%. „Este urgent nevoie de un studiu clinic și diagnostic atent pentru a înțelege efectele pe termen lung ale Covid-19 asupra sistemului auditiv. Este bine cunoscut faptul că viruși precum rujeola, oreionul și meningita pot provoca pierderea auzului, dar puțin este cunoscut despre efectele auditive ale virusului Sars-CoV-2”, a declarat Kevin Munro, profesor de audiologie la Universitatea din Manchester, șef al sănătății auzului la BRC Manchester și coautor al studiului.
Simptomele Covid-19: sunt necesare cercetări suplimentare
Cercetătorii au subliniat totuși că concluziile lor au limitări, deoarece datele utilizate s-au bazat în primul rând pe simptome auto-raportate și nu pe teste auditive.
„Deși dovezile variază în ceea ce privește calitatea, se fac din ce în ce mai multe studii, astfel încât baza dovezilor crește. Ceea ce avem cu adevărat nevoie sunt studii care compară cazurile de Covid-19 cu martorii, cum ar fi pacienții internați la spital pentru alte probleme de sănătate”, a explicat Ibrahim Almufarrij, coautor al studiului.
Acesta nu este primul studiu realizat asupra legăturilor dintre pierderea auzului și Covid-19. În iunie anul trecut, acești cercetători au publicat deja o primă analiză sistematică a pierderii auzului legată de Covid-19. Lucrarea, publicată și în Jurnalul Internațional de Audiologie, a constatat că 13% dintre pacienții externați in spitale după ce au fost afectați de o infecție cu coronavirus raportează o modificare a auzului.
Alte lucrări au privit subiectul la o scară mai mică. În scopul unui studiu publicat în iulie anul trecut în revista JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, de exemplu, cercetătorii au prelevat probe de ureche internă de la trei persoane care au murit de Covid-19. Au detectat urme ale virusului în urechea medie și osul mastoid, localizat în spatele urechii, la doi dintre pacienți.