Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: este posibil să se injecteze două doze de vaccinuri diferite?
Covid-19: este posibil să se injecteze două doze de vaccinuri diferite?

Covid-19: este posibil să se injecteze două doze de vaccinuri diferite?

06 feb. 2021, 13:53,
BZI.ro, în Sanatate

Combinați două doze de vaccinuri diferite pentru a face față tensiunilor de aprovizionare și, de ce nu, ca să obțineți un răspuns imun mai bun. Aceasta este ideea Universității din Oxford, care a anunțat lansarea unui studiu major pe această temă.

Lipsa dozelor de vaccinuri împotriva Covid-19 îngrijorează autoritatile din multe tari. Din cauza întârzierilor în aprovizionare, unele campanii de vaccinare au fost chiar amânate. Pentru a remedia această tensiune, cercetătorii britanici par a fi găsit soluția: combinarea a două doze de vaccinuri diferite. Joi, 4 februarie, Universitatea din Oxford (Regatul Unit) a anunțat lansarea unui studiu pentru a determina dacă combinația a două doze de vaccinuri diferite ar putea fi eficientă în protejarea pacienților de Covid-19.

Diferite combinații de vaccinuri împotriva Covid-19 testate într-un studiu

Acest studiu, care este o premieră mondială, va face apel la 820 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani. Acesta își propune să verifice eficacitatea mai multor combinații de vaccinuri, cu doze injectate la intervale diferite. De exemplu, cercetătorii vor testa efectul unei doze de vaccin Pfizer / BioNTech injectată la 28 de zile după injectarea unei prime doze de vaccin Oxford / AstraZeneca.

Principalul obiectiv al acestei cercetări este de a atenua problemele de aprovizionare. Aceste date ar putea astfel „susține un program de vaccinare mai flexibil, dacă este necesar”, explică profesorul Jonathan Van-Tam, care participă la cercetare.

Dar asta nu este tot: cercetătorii speră, de asemenea, că aceste combinații vor crește eficacitatea vaccinurilor. Este „posibil ca, prin combinarea vaccinurilor, răspunsul imun să poată fi întărit, rezultând nivele și mai ridicate de anticorpi care durează mai mult”, sugerează profesorul Jonathan Van-Tam.

Combinați două vaccinuri diferite pentru un răspuns imun mai bun?

Ca reamintire, eficacitatea vaccinului Pfizer este de 95% după două doze, iar cea a vaccinului Oxford / AstraZeneca este de 60 până la 70% după două injecții. În ciuda unei rate diferite de eficacitate, ambele ar proteja totuși de formele foarte grave de Covid-19, conform datelor studiilor clinice. De asemenea, au un lucru în comun: vizează proteina Spike a virusului, care este poarta de intrare pentru Sars-CoV-2 în corp și care îi permite să se atașeze de celule.

Aceste două vaccinuri utilizează însă tehnologii diferite. Vaccinul AstraZeneca este „vector viral”, ceea ce înseamnă că folosește un virus nepatogen pentru a declanșa un răspuns imun. Acesta este un adenovirus de cimpanzeu atenuat. Vaccinul Pfizer utilizează tehnologia ARN messenger. Nu constă în injectarea unui virus inactivat, ci își propune ca organismul să producă fragmente de agenți infecțioși care declanșează răspunsul imun.

„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil în același program, acest lucru va spori mult flexibilitatea distribuției vaccinurilor și poate oferi indicii cu privire la modul de creștere a gradului de protecție împotriva noilor tulpini de virus”, conchide profesorul Matthew Snape care participă, de asemenea, la studiu.

Această cercetare va dura în total 13 luni, însă primele rezultate ar trebui dezvăluite în această vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *