Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: Epidemia de gripă a încetinit datorită gesturilor de barieră
Covid-19: Epidemia de gripă a încetinit datorită gesturilor de barieră

Covid-19: Epidemia de gripă a încetinit datorită gesturilor de barieră

02 ian. 2021, 09:04,
BZI.ro, în Sanatate

Virusurile gripale circulă mult mai puțin anul acesta, în mare măsură datorită adoptării gesturilor de barieră, notează agenția franceză de sănătate publică.

Epidemia de gripă face obiectul unei supravegheri medicale sporite în fiecare an de la sfârșitul lunii septembrie/începutul lunii octombrie. De obicei începe la sfârșitul lunii decembrie/începutul lunii ianuarie și durează în medie 10 – 11 săptămâni. Dar anul acesta este o excepție. În timp ce autoritățile încearcă să prevină un al treilea val de Covid-19, epidemia de gripă este tinută sub control.

„Impactul gripei pare a fi redus în mod semnificativ în comparație cu anii anteriori datorită adoptării gesturilor de barieră”, a informat Public Health France pe Twitter miercuri, 30 decembrie.

Nu există cazuri severe de gripă

„Începând cu 5 octombrie 2020, serviciile care participă la această supraveghere nu au raportat cazuri grave de gripă”, se precizeaza in acest buletin, potrivit Sante Magazine. Nu a fost înregistrată nicio internare la terapie intensivă din cauza gripei. Anul trecut, 61 de pacienți au fost tratați în terapie intensivă între începutul lunii noiembrie și sfârșitul lunii decembrie, inclusiv nouă în ultima săptămână a lunii decembrie.

Doar 11 virusuri gripale au fost detectate de la începutul supravegherii în Franța continentală. 10 probe prelevate într-un mediu de spital s-au dovedit a fi pozitive pentru un virus gripal: au fost detectate 6 virusuri de tip B, inclusiv 1 la un pacient care se întorcea dintr-o călătorie în Africa de Vest, au fost detectate 3 virusuri de tip A (H3N2), inclusiv 1 la un pacient care se întoarcea de asemenea dintr-o călătorie în Africa de Vest și un virus de tip A nesubtipat.

Importanța gesturilor de barieră

Gesturile de barieră esențiale pentru combaterea epidemiei Covid-19 sunt utile și împotriva altor virusuri de iarnă responsabile de gripă sau afectiuni gastro-intestinale. Asadar:

  • spălați-vă mâinile în mod regulat sau utilizați o soluție hidroalcoolică;
  • tusiti sau strănutati în cot sau într-un servetel;
  • folosiți servetele de unică folosință;
  • evitați să vă atingeți fața;
  • salutați fără a da mâna și nu mai îmbrățișați;
  • păstrați o distanță de cel puțin un metru față de alții;
  • purtați corect o mască atunci când distanța nu poate fi respectată;
  • aerisiți camerele timp de 10 minute, de 3 ori pe zi.
  • „În contextul actual, distanțarea fizică și gesturile de barieră sunt esențiale pentru a limita răspândirea epidemiei de Covid-19 și a altor viruși”, concluzionează agenția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *