Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: epidemia ar putea determina o creștere a deceselor provocate de cancer
Covid-19: epidemia ar putea determina o creștere a deceselor provocate de cancer

Covid-19: epidemia ar putea determina o creștere a deceselor provocate de cancer

19 sept. 2020, 11:51,
în Sanatate

Potrivit unui studiu recent al Institutului Gustave Roussy din Franta, epidemia de coronavirus ar putea duce la o creștere a numărului de decese cauzate de cancer, în următorii 5 ani.

Consecințele pe termen lung ale epidemiei cauzate de coronavirusul Sars-Cov-2 nu sunt încă cunoscute. Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent realizat de Institutul Gustave Roussy (în colaborare cu Inserm și Universitatea din Paris-Saclay), Covid-19 ar putea fi responsabil pentru o creștere a mortalității prin cancer în următorii câțiva ani.

„În timpul primului val, epidemia Covid-19 a dus la întreruperea îngrijirii pacienților cu cancer: strategiile terapeutice au fost adaptate, (…) unii dintre pacienți nu și-au dat seama sau au întârziat examinări de screening sau diagnostice, unii au întrerupt sau amânat tratamentele actuale pentru cancer”, explică specialiștii de la Institutul Gustave Roussy.

Rezultat? Potrivit unui model de simulare dezvoltat de cercetători (și efectuat pe baza datelor din spitale, mărturii ale clinicienilor și o analiză a literaturii internaționale), întârzierile în îngrijirea pacienților s-ar putea traduce printr-o creștere de cel puțin 2% a deceselor provocate de cancer în următorii 5 ani. Adică de la 4.000 la 8.000 de decese suplimentare doar în Franța, de exemplu, până în 2025.

„Există clinici de radiologie care au fost complet închise în timpul izolarii. Acestea sunt elemente care există independent de pacient (…) Iar pacientii au preferat să aștepte. Când spunem „Am să-mi amân tratamentul cu două săptămâni” pare banal, apoi cu două luni și acum ne aflam la șase luni distanță. Iar în cazul reluării epidemie, statisticile s-ar putea sa fie și mai sumbre”, explică Aurélie Bardet, biostatistician la Institutul Gustave Roussy și autor principal al studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`