COVID-19 duce la pierderea memoriei. Dintre toate modalitățile înfricoșătoare prin care virusul SARS-CoV-2 afectează organismul, unul dintre cele mai insidioase este efectul COVID-19 asupra creierului.
Acum este clar că mulți pacienți care suferă de COVID-19 prezintă simptome neurologice, de la pierderea mirosului, la delir, la un risc crescut de accident vascular cerebral.
Există, de asemenea, consecințe de durată mai lungă pentru creier, incluzând encefalomielita mialgică / sindromul de oboseală cronică și sindromul Guillain-Barre.
Aceste efecte pot fi cauzate de infecția virală directă a țesutului creierului. Dar dovezi tot mai mari sugerează acțiuni indirecte suplimentare declanșate prin infecția virusului de celule epiteliale și sistemul cardiovascular, sau prin sistemul imunitar și inflamație, contribuie la schimbări neurologice de durată după COVID-19, precizeaza Natalie C. Tronson, profesor asociat de psihologie, Universitatea din Michigan, potrivit theconversation.com.
Multe dintre simptomele pe care le atribuim unei infecții se datorează cu adevărat răspunsurilor protectoare ale sistemului imunitar. Un nas care curge în timpul răcelii nu este un efect direct al virusului, ci un rezultat al răspunsului sistemului imunitar la virus.
Acest lucru este valabil și atunci când vine vorba de a te simți rău. Starea de rău generală, oboseala, febra sunt cauzate de activarea celulelor imune specializate din creier, numite celule neuroimune și semnale în creier.
COVID-19 duce la pierderea memoriei
Aceste schimbări ale creierului și comportamentului, deși enervante pentru viața noastră de zi cu zi, sunt extrem de adaptative și au beneficii imense. Prin odihnă, permiteți răspunsului imun care necesită energie să se refacă.
O febră face corpul mai puțin ospitalier față de viruși și crește eficiența sistemului imunitar. Retragerea socială poate ajuta la scăderea răspândirii virusului.
Pe lângă schimbarea comportamentului și reglarea răspunsurilor fiziologice în timpul bolii, sistemul imunitar specializat din creier joacă, de asemenea, o serie de alte roluri.
Recent a devenit clar că celulele neuroimune care stau la baza conexiunilor dintre celulele creierului (sinapsele), care furnizează energie și cantități minime de semnale inflamatorii, sunt esențiale pentru formarea normală a memoriei.
Din păcate, aceasta oferă și un mod în care boli precum COVID-19 pot provoca atât simptome neurologice acute, cât și probleme de lungă durată asupra creierului.
În timpul bolii și inflamației, celulele imune specializate din creier devin activate, prezentând cantități vaste de semnale inflamatorii și modificând modul în care acestea comunică cu neuronii.