Prima pagină » Actualitate » Covid-19 devine din ce în ce mai agresiv! Aproximativ 20% dintre ieșenii cu forme grave ale bolii se bat pe paturile de oxigen. Dr. Carmen Manciuc: „Pacienții cu forme grave au senzația de sete de aer, senzația că oricât ar trage aer în piept, nu este suficient”
Covid-19 devine din ce în ce mai agresiv! Aproximativ 20% dintre ieșenii cu forme grave ale bolii se bat pe paturile de oxigen. Dr. Carmen Manciuc:

Covid-19 devine din ce în ce mai agresiv! Aproximativ 20% dintre ieșenii cu forme grave ale bolii se bat pe paturile de oxigen. Dr. Carmen Manciuc: „Pacienții cu forme grave au senzația de sete de aer, senzația că oricât ar trage aer în piept, nu este suficient”

07 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Covid-19 devine din ce în ce mai agresiv. Aproximativ 20% dintre ieșenii cu coronavirus de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași suferă de forme grave ale bolii. Medicii observă că aceștia se chinuie să respire. Pacienții cu Covid-19 se bat pe cele 65 de paturi de oxigen din spital. Dr. Carmen Manciuc: „Avem foarte multe cazuri grave, pacienți extrem de afectați de Covid-19”

Situație fără precedent la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Aproximativ 20 la sută dintre pacienții cu coronavirus internați la unitatea medicală suferă de forme grave de Covid-19. Medicii observă că virusul este din ce în ce mai agresiv. Din cauza insuficienței respiratorii provocate de coronavirus, pacienții se roagă să le vină rândul să primească oxigen. Opt din cei 210 pacienți cu coronavirus de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se zbat între viață și moarte în secția de Terapie Intensivă. Familiile lor așteaptă cu sufletul la gură vestea că sunt bine.

Pacienții cu forme grave de coronavirus simt că se sufocă, cer disperați suport de oxigen

Imagini infiorătoare din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, descrise de către un medic. Pacienții cu coronavirus care suferă de forme grave ale bolii se confruntă cu situații greu de descris. La începutul pandemiei de Covid-19, nimeni nu s-a așteptat să se ajungă în acest moment.

„În acest moment avem 210 pacienți cu coronavirus internați în spital. Dintre aceștia, 15, 20 la sută suferă de forme grave ale bolii. Este bătaie pe paturile de oxigen. Simptomele coronavirusului au devenit mai agresive. Pacienții cu forme grave au senzația de sete de aer, senzația că oricât ar trage aer în piept, nu este suficient. Îi vedem efectiv cum, din cauza insuficienței respiratorii, respiră și cu abdomenul. Pentru a primi suficient oxigen, angrenează și mușchii abdominali. Li se umflă burta când respiră”, spune dr. Carmen Manciuc, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Carmen Manciuc: „Zeci de pacienți au nevoie de cantități mari de oxigen. Plămânii lor sunt foarte afectați de infecția cu coronavirus”

Dr. Carmen Manciuc spune că o femeie de 42 de ani, internată în spital după ce a fost diagnosticată cu Covid-19, obosește chiar și când vorbește. Lipsa de aer o chinuie atât de tare, încât nu poate lega două propoziții. Covid-19 devine din ce în ce mai agresiv.

„Primim în spital pacienți cu forme din ce în ce mai grave ale infecției cu Covid-19. Zeci de pacienți au nevoie de cantități mari de oxigen. Plămânii lor sunt foarte afectați de infecția cu coronavirus. Din fericire, majoritatea au nevoie de oxigen cu intermitență, motiv pentru care îi putem rula la paturile cu oxigen. Totodată, am început să administrăm la din ce în ce mai mulți pacienți medicamentul tocilizomab, un imunomodulator care poate fi folosit la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19 la care există o activare excesivă a inflamației, o „furtună de citokine”, mai spune dr. Carmen Manciuc.

Dr. Ovidiu Popa: „Suntem efectiv invadați de persoane cu suspiciune de Covid-19. Cu greu reușim să găsim locuri pentru toți”

Situația se agravează și la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Zilnic, în 24 de ore, se prezintă peste 40 de suspecți de coronavirus. Unii sună la 112 pentru a anunța că au simptome specifice infecției, alții se prezintă singuri la spital. Totodată, la UPU sunt testați și contacții direcți ai persoanelor diagnosticate cu Covid-19.

„Din cei peste 40 de pacienți cu suspiciune de Covid-19 care se prezintă la UPU în 24 de ore, în medie, 10 sunt depistați pozitiv. Suntem efectiv invadați de persoane cu suspiciune de Covid-19. Cu greu reușim să găsim locuri pentru toate aceste persoane. Pe lângă aceștia, la UPU se prezintă și alți 200 de pacienți non-covid, urgențe minore și majore”, adaugă dr. Ovidiu Popa, medic la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Concluzia medicilor infecționiști după 5 luni de pandemie de Covid-19: „Nu am scăpat de Covid-19 și formele de boală sunt din ce în ce mai grave”

Concluzia medicilor care tratează pacienții cu Covid-19 este că noul tip de virus este mult mai agresiv decât la începutul pandemiei. Dacă în luna martie se înregistrau mai multe cazuri cu forme ușoare și medii, iar la secția de Terapie Intensivă erau internați doar 3,4 pacienți, acum se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri grave.

„Observăm o creștere clară a numărului de cazuri de Covid-19 cu forme grave ale bolii. Totodată, se înregistrează o creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza nerespecătrii măsurilor de siguranță. Unii au sperat că o dată cu venirea verii, va dispărea virusul. Nu am scăpat de Covid-19 și formele de boală sunt din ce în ce mai grave”, încheie dr. Carmen Manciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024