Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: degetele de la picioare violet, semn al imunității puternice
Covid-19: degetele de la picioare violet, semn al imunității puternice

Covid-19: degetele de la picioare violet, semn al imunității puternice

09 apr. 2021, 13:03,
în Sanatate

Conform unui studiu recent din SUA, pacienții cu Covid-19 persistent pot avea degetele de la picioare albăstrui sau violet. Cu câteva luni în urmă, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (din Statele Unite) au evidențiat un nou simptom al Covid-19 persistent: degetele de la picioare albăstrui/violet.

Oamenii de știință (care au lucrat în colaborare cu dermatologii americani din Liga Societăților Dermatologice și Academia Americană de Dermatologie) au explicat că în perioada aprilie – august 2020 au fost înregistrate 1000 de manifestări dermatologice ale infecției cu coronavirus Sars-Cov-2 în 39 de țări din lume. Și că printre acești 1000 de pacienți, jumătate aveau degetele de la picioare albăstrui/violet și 16% dintre aceștia au fost chiar spitalizați din acest motiv.

„La unii pacienți cu Covid-19, inflamația se dezvoltă la nivelul degetelor de la picioare, ceea ce face pielea și degetele de la picioare umflate să se înroșească – acestea pot deveni albastre sau violete”, a explicat dermatologul dr. Esther Freeman. Acest simptom durează în medie 15 zile, dar la pacienții cu Covid-19 persistent, poate dura câteva luni.”

Manifestare clinica a imunitatii puternice

O nouă lucrare de la Centre hospitalier universitaire vaudois (CHUV) din Elveția arată că „degetele de la picioare albastre” nu sunt în cele din urmă un simptom al Covid-19, ci semnul unei imunități puternice care a fost stimulată în timpul contactului cu virusul și l-a împiedicat să se stabilească bine în corp. Aceste manifestări clinice apar în principal la adolescenți și adulți tineri fără antecedente medicale și fără expunere la frig. Aceste „degerături” ale SARS-CoV-2 sunt leziuni benigne care se vindecă spontan în câteva săptămâni.

Totul s-ar desfășura la nivelul „interferonilor de tip 1”, un grup de proteine ​​antivirale. O activare foarte puternică a acestora ar permite astfel o barieră naturală împotriva SARS-CoV-2, explică profesorul Michel Gilliet, șeful departamentului de dermatologie al CHUV, la originea acestei ipoteze.

Manifestările dermatologice sunt al patrulea simptom major al coronavirusului Sars-Cov-2 – împreună cu febra, tusea și pierderea gustului și/sau mirosului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *