Vaccinat, dar pozitiv pentru Covid-19. În ultimele săptămâni, au fost identificate mai multe cazuri de persoane care au contractat coronavirusul după ce au primit un ser anti-Covid. Cum se explice acest fenomen? Există mai multe explicații pentru acest fenomen și acestea nu pun la îndoială eficacitatea vaccinurilor.
Imunitatea nu este imediată
Trei din cele patru vaccinuri disponibile în prezent necesită două doze. Rapelul se face la 21 de zile după prima injecție în cazul serului Pfizer / BioNTech, la 28 de zile în cazul Moderna și la 9 până la 12 săptămâni după în cazul AstraZeneca.
Imunitatea la Covid-19 începe să se dezvolte după prima doză, dar nu imediat: durează aproximativ două săptămâni pentru a fi parțial protejat.
„Și se consideră că imunitatea completă este dobândită la 15 zile după a doua injecție”, a indicat doctorul Jean-Paul Hamon, medic generalist în Clamart (Hauts-de-Seine) și președinte onorific al Federației medicilor din Franța (FMF), potrivit Femme Actuelle.
În cazul vaccinului Pfizer / BioNTech, rata de protecție este, de exemplu, de 52% după prima injecție, a indicat în februarie anul trecut Food and Drug Administration (FDA), administrația americană de alimente și medicamente. Prin urmare, este posibil să fiți infectat cu Covid-19 între cele două doze de vaccin, chiar dacă prima injecție oferă deja o anumită protecție.
Un studiu publicat în martie anul trecut în New England Journal of Medicine a dezvăluit că din 36.659 de profesioniști din domeniul sănătății americani care au primit cel puțin o doză de vaccin, 379 au contractat Covid-19. În 71% din cazuri, aceste persoane au dat rezultate pozitive la două săptămâni după prima injecție.
Contaminarea după vaccinare este rară
Infectarea este posibila chiar și după a doua doză. Și din motive întemeiate: vaccinurile anti-Covid nu conferă imunitate totală. Eficacitatea raportată a serului Pfizer / BioNTech este astfel de 94,5%, cea a Moderna este de 94% și cea a AstraZeneca este de 60 până la 70%. Prin urmare, este posibil să fiți contaminat de Covid-19 după ce ați primit cele două doze de vaccin, de unde și importanța menținerii gesturilor de barieră constante.
Cu toate acestea, acest fenomen este neobișnuit și nu pune la îndoială eficacitatea serurilor anti-Covid:
„Raritatea rezultatelor pozitive la 14 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin este încurajatoare și sugerează că eficacitatea acestor vaccinuri este menținută în afara cadrul studiilor”, se putea citi în studiul publicat în martie în The New England Journal of Medicine.
Contaminarea Covid-19 poate apărea și la pacienții ale căror corpuri nu au reușit să dezvolte suficienți anticorpi după vaccin.
O altă problemă: durata de protecție împotriva Covid-19 conferită de cele două doze de vaccin rămâne puțin cunoscută. Cu toate acestea, pe 1 aprilie, Pfizer și BioNTech Laboratories au anunțat că vaccinul lor a fost 91,3% eficient în prevenirea infecției cu coronavirus în șase luni de la a doua injecție.
Vaccinul împotriva Covid-19 protejează împotriva formelor severe
În timp ce serurile anti-Covid nu asigură 100% imunitate împotriva Covid-19, ele protejează împotriva formelor severe ale bolii. Vaccinul Pfizer / BioNTech ar fi astfel 97% eficient împotriva formelor simptomatice de infecție, în timp ce serul AstraZeneca ar fi eficient 76% împotriva formelor simptomatice și 100% pentru prevenirea formelor severe ale bolii, precum și spitalizările. Prin urmare, contaminarea potențială cu Covid-19 după vaccinare limitează riscurile de apariție a simptomelor și de a fi grav afectați de infecție.
Variantele Covid, mai rezistente la vaccinuri?
Britanica, sud-africana, braziliana, indiana. De câteva luni, variantele Sars-CoV-2 cauzează îngrijorare. Și dintr-un motiv întemeiat: sunt mai contagioase, dar ar putea submina și eficacitatea anumitor vaccinuri.
„Știm acum că, chiar dacă rămân foarte eficiente împotriva acestuia, vaccinurile ARN mesager au capacitate de neutralizare redusă de așa-numita variantă sud-africană”, explică France Info Anne-Claude Crémieux, profesor de boli infecțioase la spitalul Saint-Louis în Paris.
Un studiu publicat în revista The Cell în martie anul trecut a analizat în special eficiența ARN-ului messenger, tehnologia utilizată de vaccinurile Pfizer și Moderna. Această lucrare a dezvăluit că vaccinurile ARN mesager „au fost semnificativ mai puțin eficiente” împotriva variantelor, în special a celei braziliene.
Un studiu publicat în martie anul trecut în revista Nature Medicine a mai dezvăluit că serul Pfizer / BioNTech protejează 80% impotriva variantei britanice și tulpinei clasice a coronavirusului la o săptămână după injectarea celei de-a doua doze. Pe de altă parte, eficacitatea sa crește la 60% față de varianta sud-africană. Pentru a putea lupta împotriva variantelor, laboratoarele Pfizer și BioNtech au lansat un nou studiu al cărui scop este de a determina eficacitatea unei a treia doze de ser anti-Covid împotriva acestor mutații.