Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: De ce mersul lent ar crește riscul de a dezvolta o formă severă, potrivit unui studiu
Covid-19: De ce mersul lent ar crește riscul de a dezvolta o formă severă, potrivit unui studiu

Covid-19: De ce mersul lent ar crește riscul de a dezvolta o formă severă, potrivit unui studiu

25 mart. 2021, 13:40,
în Sanatate

Oamenii care merg încet ar avea un risc mai mare de a muri din cauza Covid-19? În orice caz, asta sugerează un nou studiu britanic. Cercetătorii subliniază interesul de a lua în considerare ritmul mersului pe jos ca indicator al riscului potențial de Covid-19.

Vârsta și comorbiditățile precum diabetul, cancerul și obezitatea sunt factori de risc pentru Covid-19. Acesta este motivul pentru care vârstnicii și cei care suferă de anumite patologii au fost vaccinați în mod prioritar. Însă acești factori de risc nu sunt singurii, potrivit unui nou studiu britanic publicat în International Journal of Obesity. Această lucrare oferă o ipoteză surprinzătoare: persoanele care merg lent au aproape de patru ori mai multe șanse să moară din cauza infecției cu coronavirus.

Covid-19: de 4 ori mai multe șanse de a muri

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare în Sănătate (NIHR) Leicester Biomedical Research Center (Marea Britanie) au analizat datele colectate de la peste 400.000 de persoane de vârstă mijlocie. Scopul? Examinarea legăturii dintre indicele de masă corporală (IMC), ritmul de mers auto-raportat și riscul de a face o formă severă sau de a muri din cauza Covid-19.

Rezultat: Persoanele cu un IMC „normal” și care merg încet au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19 decât cele care merg rapid, cu un IMC „normal”. Dar asta nu este tot: ele sunt, de asemenea, de 3,7 ori mai predispuse să moară din cauza bolii.

„Acesta este primul studiu care arată că persoanele care merg încet au un risc mult mai mare de a se confrunta cu consecințe grave ale Covid-19, indiferent de greutatea lor”, dezvăluie profesorul Tom Yates, autorul principal al studiului.

Ritmul de mers, un indicator al stării fizice generale

Cum se explica această corelație surprinzătoare între viteza de mers și Covid-19? Studiul explică faptul că ritmul de mers este un indicator al stării fizice generale.

„S-a demonstrat că mersul rapid are, în general, o bună sănătate cardiovasculară și cardiacă, ceea ce îi face mai rezistenți la factorii de stres externi, inclusiv la infecțiile virale, dar această ipoteză nu a fost încă stabilită pentru bolile infecțioase”, spune Tom Yates.

Autorii acestei lucrări consideră, prin urmare, că „trebuie luată în considerare încorporarea măsurilor simple ale stării fizice, cum ar fi ritmul de mers auto-raportat, în plus față de IMC, ca predictori ai riscului potențial de Covid-19”.

Cu toate acestea, unii experți sunt prudenți cu privire la interpretarea acestor rezultate. Întrebat de Ouest-France, Daniel Camus, specialist în boli infecțioase la Institutul Pasteur din Lille și membru al Consiliului Superior pentru Sănătate Publică (HCSP), indică faptul că acest studiu trebuie „confirmat de alte cercetări”, deoarece conține „prea mult ghici”, noteaza Femme Actuelle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *