Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19 crește riscul de hemoragii
Covid-19 crește riscul de hemoragii

Covid-19 crește riscul de hemoragii

08 feb. 2021, 16:12,
în Sanatate

Potrivit unui studiu recent american, pacienții care suferă de Covid-19 pot prezenta un risc crescut de hemoragii. De de Covid-19 crește riscul de hemoragii?

In timp, descoperim noi fațete ale Covid-19, boala cauzată de infecția cu coronavirusul Sars-Cov-2.

La sfârșitul anului 2020, cercetătorii au descoperit că pacienții infectati cu acest virus prezintă un risc mai mare de tromboză, adică de formare a cheagurilor în vasele de sânge. În scopul acestei analize, pacienților din procesul de recuperare li s-a administrat aspirină, acest medicament putând preveni formarea cheagurilor de sânge.

Un studiu recent de la Universitatea din Michigan (în Statele Unite) susține că pacienții cu Covid-19 ar avea, de asemenea, un risc crescut de sângerari.

De de Covid-19 crește riscul de hemoragii?

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au lucrat cu 118 pacienți cu Covid-19: gratie testelor periodice de sânge, acestia au descoperit că participanții aveau niveluri sanguine de activatori ai plasminogenului tisular (t-PA) și activator de plasminogen 1 anormal de ridicat (PAI-1) inhibitori.

Ce înseamnă asta? PAI-1 și t-PA sunt molecule responsabile de reglarea activității plasminei, o proteină implicată în dezvoltarea cheagurilor de sânge: prima previne formarea lor, în timp ce a doua o încurajează. Primele informații: datorită acestor niveluri sanguine anormal de ridicate, pacienții cu Covid-19 au avut un risc mai mare de probleme respiratorii.

În plus, în laborator, cercetătorii au modificat apoi probele de sânge pentru a „forța” crearea unui cheag: au observat apoi că proteina PAI-1 a încetinit semnificativ coagularea. Dacă riscul crescut de tromboză există la pacienții care suferă de Covid-19, nu ar trebui să ignorăm un risc potențial de sângerare, notează cercetătorii, care și-au publicat lucrările în revista specializată Scientific Reports, potrivit Top Sante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *