Potrivit unui recent studiu britanic, Covid-19 ar putea înrăutăți tinitusul. Boala cauzată de infecția cu coronavirusul Sars-Cov-2, poate fi responsabilă de multe simptome care uneori sunt surprinzătoare.
In octombrie 2020, medicii au raportat cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani, victimă a surdității bruște (sau „pierderea auzului senzorial neural cu debut brusc” în limbajul medical) din cauza bolii Covid -19. Asta in conditiile in care stim deja despre efectele coronavirusului Sars-Cov-2 asupra mirosului și gustului.
Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Ruskin (din Anglia), Covid-19 ar putea, de asemenea, să înrăutățească tinitusul la persoanele care suferă de acesta.
De ce coronavirusul înrăutățește tinitusul?
Aceste zgomote parazitare, care pot fi permanente sau temporare, afectează una sau ambele urechi și seamănă cu un șuierat, bâzâit si apar din cauza leziuni ale urechii interne – și mai precis, celulele piloză. În cauză, există adesea un traumatism sonor, un șoc emoțional sau aportul prelungit al unui medicament ototoxic – aspirină, antibiotice, medicamente anti-cancer, antimalarice.
Cercetătorii britanici (care și-au publicat lucrările în revista specializată Frontiers in Public Health) au lucrat cu un grup de 3.103 pacienți cu tinitus care trăiesc în 48 de țări din întreaga lume. Ei au descoperit astfel că, în cazul apariției simptomelor Covid-19, 40% dintre pacienți au observat o agravare a tinitusului.
Oamenii de știință au observat, de asemenea, că, în unele cazuri, tinitusul apare alături de simptomele Covid-19 la pacienții care nu au avut niciodată aceasta afectiune înainte. Ceea ce ar sugera că tinitusul ar putea fi un simptom al Covid-ului persistent.
Mai multe studii au arătat că pacienții care suferă de acufene sunt mai predispuși să sufere de depresie, anxietate sau chiar tulburări de dispoziție.