Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: cele 7 boli cronice deosebit de expuse riscului, conform unui studiu
Covid-19: cele 7 boli cronice deosebit de expuse riscului, conform unui studiu

Covid-19: cele 7 boli cronice deosebit de expuse riscului, conform unui studiu

11 feb. 2021, 13:22,
BZI.ro, în Sanatate

Știm cu toții: bolnavii cronici sunt printre cei mai vulnerabili pacienți în fața Covid-19. Dar, potrivit unui amplu studiu francez, șapte patologii ar crește în special riscul de spitalizare și deces, în cazul contaminării cu coronavirus. Aflați care sunt aceste condiții evidențiate de această lucrare!

Lista persoanelor cu risc de coronavirus include persoanele în vârstă, femeile însărcinate, dar și bolnavii cronici. Potrivit proiectului de cercetare publică AP-HP, Compare, o treime din populația franceză suferă de boli cronice. Acest lucru înseamnă că 20 de milioane de pacienți sunt mai predispuși să contracteze Covid-19 și să dezvolte forme severe ale bolii.

Potrivit unui studiu realizat de Epi-Phare, un grup științific format din Agenția pentru medicamente (ANSM) și asigurările de sănătate (Cnam), șapte afecțiuni prezintă un risc crescut de spitalizare și deces, în cazul infecției cu Covid-19. Pentru a identifica aceste șapte patologii, cercetătorii și-au efectuat cercetările pe 66 de milioane de oameni. Munca lor, concentrându-se pe primul val al epidemiei Covid-19, a investigat legătura dintre 47 de boli cronice și riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

Covid-19: care sunt cele 7 boli cronice cu risc crescut de complicații?

Rezultatele studiului, publicat pe 9 februarie, au subliniat că „aproape toate afecțiunile cronice sunt asociate cu riscuri crescute de spitalizare și deces pentru Covid-19, cu excepția dislipidemiei”. Potrivit studiilor, cei mai vulnerabili pacienți la virus sunt cei care au suferit sau cei care suferă de:

  • Trisomia 21 (de 7 ori mai mare risc de spitalizare și de 23 ori mai mare risc de deces)
  • Retard mental (de 4 ori mai mare risc de spitalizare și de 7 ori mai mare risc de deces)
  • Fibroză chistică (de 4 ori mai mare risc de spitalizare și de 6 ori mai mare risc de deces)
  • Boală renală cronică în stadiu final, în dializă (de 4 ori mai mare risc de spitalizare și de 5 ori mai mare risc de deces)
  • Cancer pulmonar (de 3 ori mai mare risc de spitalizare și de 4 ori mai mare risc de deces)
  • Transplant de rinichi (de 5 ori mai mare risc de spitalizare și de 7 ori mai mare risc de deces)
  • Transplant pulmonar (de 3 ori mai mare risc de spitalizare și de 6 ori mai mare risc de deces)

Covid-19: sex și vârstă, caracteristici care cresc riscul de complicații

Oamenii de știință au confirmat că vârstnicii sunt de departe cei mai vulnerabili la Covid-19. „Șansele de a fi spitalizat sau de a muri din cauza acestui virus cresc exponențial odată cu vârsta”, au spus ei. Comparativ cu vârstele de 40-44 de ani, riscul de spitalizare se înmulțește cu 6 pentru segmentul 80-86 de ani și cu 12 la 90 de ani și peste. În ceea ce privește riscul de deces, acesta este înmulțit cu 100 la acei de 80-84 de ani și cu 300 în acei de 90 de ani și peste.

Studiul a confirmat, de asemenea, că sexul este un factor de risc. Cercetătorii au asigurat că bărbații prezintă un risc mai mare de spitalizare și deces din cauza Covid-19 decât femeile.

„În cele din urmă, studiul arată că legătura dintre indicele deprivării și riscul formelor severe de Covid-19 este puternică la persoanele cu vârsta sub 80 de ani, cu un risc de deces înmulțit cu doi la cei mai defavorizați comparativ cu cei mai favorizați”, putem citi în lucrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *