Tuse, febră, simptome digestive. Cum poți face diferența dintre gripă si Covid-19? Care sunt semnele de agravare a bolii la care trebuie să fii atent?
Care sunt semnele agravării Covid-19?
Testul tău este pozitiv? Izolați-vă și tratați-vă acasă, până când simptomele dispar (cel puțin 7 zile). În majoritatea cazurilor, formele sunt ușoare și se vindecă în repaus. Cu toate acestea, în timp ce sunteți izolat, urmăriți eventualele semne de agravare.
Trebuie sa monitorizați zilnic 3 parametri:
- Frecvența cardiacă. Este în medie în jur de 60. Dacă numărul este peste 120, este un semn că ritmul cardiac crește brusc (tahicardie).
- Temperatura. Ar trebui să rămână în jur de 38°C.
- Saturatia de oxigen. Este procentul de oxigen din sânge. Dacă nu aveți pulsioximetru, numărați până la 20, dacă ajungeți la 20 fără dificultate, aveți 100% oxigen în sânge, totul este normal. Pe de altă parte, dacă aveți greutati de respirație în timp ce numărați, sunteți sub 80%. O altă modalitate de a afla: dacă aveți probleme cu respirația în timp ce vorbiți, în timp ce vă odihniți, aveți puțin oxigen. Dacă unul sau mai mulți dintre acești parametri sunt anormali, apelați 112.
Covid-19 sau gripă? Care sunt diferentele?
În teorie, niciun semn clinic banal (febră, tuse, durere în gât) nu face posibilă diferențierea cu certitudine. Pe scurt, pentru a face diferența, trebuie să fii testat. De fapt, putem transporta cu toții virusul, chiar și fără simptome.
Potrivit doctorului Battistoni, președintele MG France, în practică, în majoritatea cazurilor, totuși, „Covid-19 este similar cu un sindrom asemănător gripei”, cu simptome mai marcate decât o „răceală simplă”: există semne in sistemul respirator, febră, dureri de corp, dureri de cap, oboseală severă. În acest caz, este esențial să faceți un test rapid.
„Când simptomele sunt importante, este un semn că încărcătura virală este ridicată, astfel încât sunteți un contaminant. Prin urmare, trebuie să vă izolați și să vă testați”.
Pe de altă parte, dacă aveți doar nasul înfundat, „probabilitatea de a avea Covid este mai mică”, continuă specialistul, potrivit Top Sante. De asemenea, trebuie să așteptați câteva zile în izolare înainte de a face un test, respectând în același timp gesturile de barieră, distanța socială și evitând contactul cu persoanele expuse riscului și monitorizând evoluția simptomelor.
Oricum, în caz de îndoială, sfatul medicului este esențial. Medicul subliniază, de asemenea, că o agravare este adesea vizibilă în a doua săptămână.
„Trebuie să fim atenti la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Când au puține simptome, planificăm întotdeauna un control în ziua a 8-a pentru a face bilanț și a verifica dacă simptomele respiratorii nu au apărut între timp.”
Pierderea totală a gustului și a mirosului
Pierderea totală a gustului și a mirosului, pe de altă parte, este asociată numai cu Covid-19 (și nu cu o răceala obișnuită). Acestea sunt semne „frecvente”, confirmă Jacques Battistoni.
În ceea ce privește tulburările digestive:
„Dacă aveți trei scaune anormale și nu aveți alte simptome, nu este nevoie să vă faceți griji, pe de altă parte, dacă acestea sunt asociate cu semne asemănătoare gripei (febră, dureri ale corpului, tuse), atunci trebuie să vă izolați și să faceți testul”.
În cele din urmă, vă reamintim că putem fi pozitivi pentru Covid-19, chiar și fără simptome. Dacă aveți cea mai mică îndoială, mai ales dacă ați fost într-o situație riscantă, solicitați sfatul medicului. Dacă sunteți în contact, trebuie să vă izolați și să faceți un test după 7 zile de la contactul cu persoana pozitivă.