Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: cei mai bogați sunt mai susceptibili de a fi infectați
Covid-19: cei mai bogați sunt mai susceptibili de a fi infectați

Covid-19: cei mai bogați sunt mai susceptibili de a fi infectați

10 mart. 2021, 11:07,
în Sanatate

Cei mai bogați ar fi mai expuși unui risc de contaminare, potrivit unui sondaj național francez. Iată de ce cei mai bogați 10% dintre francezi au fost de două ori mai susceptibili de a fi pozitivi pentru Covid-19 în 2020.

În iulie anul trecut, epidemia a fost mai pronunțata în rândul tinerilor, așa cum a explicat recent profesorul Didier Raoult, îngrijorat de anumite activități în rândul tinerilor, care i-ar expune la un risc de contaminare subevaluat. De această dată, nivelul de trai ar putea avea, de asemenea, o legătură cu numărul de contaminări.

Covid-19: cel mai bogat, de două ori mai expus unui risc de contaminare?

O investigație asupra Covid-19 (EpiCov), efectuată de Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale (Inserm) și DREES, arată că cei mai bogați sunt mai susceptibili de a fi infectați, în ciuda restricțiilor instituțiilor de sănătate puse în aplicare de către guvern pentru a combate răspândirea virusului.

În orice caz, acest lucru este demonstrat de proporțiile rezultatelor pozitive „conform diferitelor caracteristici socio-demografice și condiții de viață”, stabilite prin acest sondaj național.

Într-adevăr, dacă faptul de a lucra în sectorul sănătății sau medico-social crește riscul de a fi infectat, alți factori sunt, de asemenea, asociați cu o „seroprevalență mai mare”, cum ar fi nivelul de trai.

„Observăm că riscul de seropozitivitate rămâne mai mare pentru persoanele cu cel mai înalt sau cel mai scăzut nivel de viață”, arata sondajul, potrivit Femme Actuelle.

Cei mai bogați 10% dintre francezi ar fi avut de două ori riscul de a contracta virusul în primele luni ale pandemiei, în special în timpul carantinei.

De ce cei mai bogați ar fi mai afectați de virus?

Pentru Stéphane Legleye, șeful Diviziei Condiții de Viață la INSEE, intervievat de Le Parisien, acest lucru s-ar putea explica, parțial, prin numărul mai mare de relații sociale din acest segment al populației: „Cu cât mergi mai sus în categoriile sociale, cu cât cartea relațiilor sociale se extinde mai mult. Oportunitățile de întâlnire sunt mai numeroase”, explică el.

La acestea se adaugă condițiile în care 10% cei mai bogați au suferit restricții de sănătate anul acesta.

„Resursele materiale promovează o sociabilitate a recepției: se poate primi musafiri casă. Riscurile, percepute ca fiind minime, cresc mecanic riscurile de contaminare”, continuă specialistul.

În cele din urmă, sunt menționate alte motive, cum ar fi posibilitatea de a vă deplasa cu ușurință între reședința principală și cea de-a doua locuință sau chiar utilizarea ajutorului extern, cum ar fi babysitter sau rude, în perioadele de telemunca, care ar fi putut, de asemenea, să crească circulația virusul din aceste focare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`