Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: ce știm despre primele efecte secundare ale vaccinului
Covid-19: ce știm despre primele efecte secundare ale vaccinului

Covid-19: ce știm despre primele efecte secundare ale vaccinului

11 dec. 2020, 09:49,
în Sanatate

Într-un raport publicat pe 8 decembrie, oamenii de știință de la Food and Drug Administration (FDA) detaliază primele efecte adverse ale vaccinului Covid-19 fabricat de laboratoarele Pfizer și BioNTech. Aflați care sunt efectele secundare ale acestui vaccin!

Ca orice medicament, un vaccin poate provoca reacții adverse. La câteva ore după vaccinare, durerea, roșeața sau umflăturile pot apărea la locul injectării. Această reacție frecventă și inofensivă dispare după ore sau zile. Acest tip de efect secundar poate apărea după un vaccin împotriva hepatitei B, împotriva tusei convulsive, dar și împotriva Covid-19.

O primă analiză a vaccinului Pfizer-BioNTech, publicată de Food and Drug Administration (FDA) pe 8 decembrie, relevă faptul că această reacție locală este unul dintre primele efecte adverse ale vaccinului anti-Covid. Cu toate acestea, acesta nu este singurul efect secundar cauzat de aceasta.

Care sunt primele efecte secundare ale vaccinului Covid-19

În raportul său, Agenția SUA pentru Medicamente enumeră efectele secundare ale vaccinului Covid-19 fabricat de laboratoarele Pfizer și BioNTech. Institutia s-a bazat pe rezultatele studiului clinic al vaccinului. Procesul în cauză a început în iulie anul trecut și a fost desfășurat în mai multe țări, pe 44.000 de persoane. Jumătate dintre participanți au primit vaccinul Covid, iar cealaltă jumătate au primit un placebo.

Potrivit Food and Drug Administration, principalele efecte secundare ale vaccinului Covid-19 sunt reacțiile la locul injectării (84,1%), oboseala (62,9%), durerile de cap ( 55,1%), dureri musculare (38,3%), frisoane (31,9%), dureri articulare (23,6%) și febră (14,2%). Aceste reacții locale sau sistemice diferite sunt efecte secundare clasice care pot apărea după orice vaccin.

Conform analizei, reacțiile au fost mai frecvente după a doua doză de vaccin. Efectele secundare au fost în general mai puțin frecvente la adulți comparativ cu participanții mai tineri.

Un alt efect secundar: paralizia lui Bell. Această paralizie facială, care se caracterizează prin pierderea parțială sau completă a funcției anumitor mușchi faciali, a fost raportată de patru participanți care au primit vaccinul anti-Covid.

„De la prima doză până la o lună după a doua, au existat patru rapoarte de paralizie a lui Bell în grupul de vaccinuri și niciunul în grupul placebo”, se arată în raport.

Pe baza analizei, aceste cazuri au apărut la 3, 9, 37 și 48 de zile după vaccinare. Acest efect secundar a dispărut la trei zile la participantul care a avut această reacție la trei zile după vaccin. Cu toate acestea, paralizia lui Bell este încă prezentă la ceilalți trei voluntari. „Cu sau fără tratament, majoritatea pacienților se recuperează complet (din paralizia lui Bell) după câteva luni”, se precizeaza pe site-ul manualului MSD.

Vaccinul Covid-19: alte efecte secundare necesită o monitorizare mai lungă

„După ce vaccinul a fost aprobat, utilizarea acestuia la un număr mare de indivizi poate dezvălui efecte secundare suplimentare, potențial mai puțin frecvente și / sau mai grave, care nu au fost detectate în studiul efectuat pe 44.000 de participanți în perioada de monitorizare”, spun oamenii de știință de la Food and Drug Administration, potrivit Femme Actuelle.

Experții de la Agenția SUA pentru Medicamente explică în raport că datele disponibile nu indică un risc de boală agravat prin vaccinare și, dimpotrivă, confirmă eficacitatea acestuia împotriva formelor grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *