Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: ce se întâmplă dacă, în cele din urmă, grupa sanguina nu ar conta?
Covid-19: ce se întâmplă dacă, în cele din urmă, grupa sanguina nu ar conta?

Covid-19: ce se întâmplă dacă, în cele din urmă, grupa sanguina nu ar conta?

07 apr. 2021, 14:56,
în Sanatate

S-a spus că persoanele cu grupa sanguină 0 sunt mai puțin vulnerabile, iar cele cu grupa sanguină A sunt mai vulnerabile la Covid-19. Un nou studiu sugerează că grupa sanguină nu afectează riscul de a prinde virusul.

Și dacă, în sfârșit, grupa sanguină nu a avut nicio influență asupra riscului de a prinde Covid-19? În orice caz, aceasta este concluzia unui amplu studiu realizat de Centrul Johns Hopkins pentru Sănătate, realizat pe 108.000 de persoane din trei state ale Statelor Unite. Acest studiu, publicat luni pe JAMA Network Open, nu a găsit nicio legătură între grupa de sânge și susceptibilitatea la coronavirus sau severitatea bolii. Potrivit cercetătorilor, diferitele susceptibilități la boală s-ar putea datora anticorpilor naturali.

„Sunt necesare studii suplimentare, strict controlate pentru genetică, geografie și tulpină virală, înainte de a accepta grupa sanguină ca determinant al predispoziției sau severității COVID-19”, spun cercetatorii.

Grupa sanguină 0+ sau 0-: mai puțin risc de a prinde Covid?

Timp de câteva săptămâni, un consens pare să reiasă dintr-un număr tot mai mare de studii: persoanele cu grupa sanguină 0 par a fi mai rezistente la Covid-19. Cercetătorii Inserm văd două motive pentru acest lucru:

„În primul rând, anticorpii naturali anti-A și anti-B ar putea fi parțial de protecție împotriva virionilor SARS-CoV-2. În al doilea rând, indivizii O au sânge mai puțin coagulat. Prin urmare, sunt mai puțin predispuși la tromboză și disfuncție vasculară care sunt complicații ale Covid-19”, subliniază cercetatorii în jurnalul Viruses.

Dimpotrivă, un alt studiu publicat în revista Blood avans, indică faptul că Covid-19 pare să se agațe mai ușor de celulele căilor respiratorii ale persoanelor cu grupa sanguină A, ceea ce ar explica de ce, pe tot parcursul pandemiei, un număr mai mare de persoane cu sânge de tip A au fost spitalizate pentru forme severe de Covid-19.

Experimentele de laborator pentru acest studiu au arătat că o parte a coronavirusului numită „domeniul de legare a receptorilor” (RBD), care se leagă de celule pentru a iniția infecția, se atașează și la antigenele de sânge de tip A. Acești antigeni sunt prezenți în celulele respiratorii, ceea ce ar explica de ce patrunde coronavirusul și îi infectează mai ușor.

O sensibilitate subliniată de cercetători inca din martie 2020

Încă din martie anul trecut, cercetătorii chinezi de la Universitatea din Shenzhen au observat că „persoanele cu grupa sanguină A prezintă un risc semnificativ mai mare de a fi infectate cu coronavirusul Covid-19, în timp ce persoanele cu grupa sanguină O prezintă un risc mai mic”. Studiul lor, care a implicat 2.173 de persoane infectate cu virusul și internate în 3 spitale din orașele Wuhan și Shenzhen a fost publicat în revista medicală MedRxiv.

Două studii, unul danez și celălalt canadian, publicate în revista Blood Advances, au confirmat aceste descoperiri 7 luni mai târziu.

„Se recunoaște din ce în ce mai mult că grupele sanguine A, B și O influențează susceptibilitatea la anumite virusuri”, subliniază cercetătorii danezi. Acesta din urmă a studiat grupul sanguin a 473.654 de persoane testate pentru Covid-19. În această cohortă, 7.422 persoane au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 și 466.232 au fost negative. Printre persoanele pozitive pentru Covid, „s-au găsit mult mai puțini indivizi din grupa O, dimpotrivă, s-au remarcat mai mulți indivizi A, B și AB”, subliniază cercetătorii.

Între timp, oamenii de știință canadieni au examinat 95 de pacienți cu Covid-19 sever și au fost internați la terapie intensivă la spitalul din Vancouver. Acesta au descoperit că o proporție mai mare de pacienți cu grupe sanguine A sau AB au necesitat ventilație mecanică sau terapie continuă de substituție renală și că șederea lor în terapie intensivă a fost mai lungă în comparație cu pacienții cu grupe sanguine O sau B.

Grupa de sange 0: mai multi anticorpi

Cum se explica această diferență? Un studiu francez publicat în 2003 a arătat deja că anumite grupe de sânge aveau mai multe șanse de a contracta coronavirusul SARS. Motivul? Persoanele cu grupa sanguină O au în mod natural anticorpi „anti-A” și „anti-B”, motiv pentru care nu puteți transfuza sânge AB la o persoană cu grupa O. Prin urmare, un virus emis de o persoană A din grupa A, AB sau B va fi mai ușor distrus de o persoană din grupul O. În schimb, persoanele din grupa A au doar anticorpi „anti-B”: „protecția antivirus” a acestora este deci mai puțin sofisticată decât persoanele din grupul O.

Sunt în grupa 0, sunt protejat? Persoanele din grupul 0 au cu siguranță mai mulți anticorpi, dar acest lucru nu oferă imunitate totală la virus. Prin urmare, trebuie să continuăm să aplicăm gesturi de barieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`