Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19 : ce este hipoxia fericită, un simptom misterios si foarte grav al bolii
Covid-19 : ce este hipoxia fericită, un simptom misterios si foarte grav al bolii

Covid-19 : ce este hipoxia fericită, un simptom misterios si foarte grav al bolii

03 nov. 2020, 15:17,
în Sanatate

Un studiu american a observat că unii pacienți afectați de Covid-19 au avut o saturație foarte mică de oxigen fără a prezenta semne de suferință respiratorie. Acest fenomen ciudat este cunoscut sub numele de „hipoxie fericită” și nu este lipsit de consecințe pentru sănătate. Ce este hipoxia fericită, un simptom misterios si foarte grav al bolii?

Covid-19 se poate manifesta prin tuse, febră, cefalee sau pierderea gustului și a mirosului. În cele mai grave cazuri, unii pacienți sunt afectați de dificultati respiratorii. Apoi prezintă hipoxie, cu alte cuvinte o saturație de oxigen deosebit de scăzută, ceea ce ii face în general incoerenti sau chiar inconștienti. Starea lor de sănătate este atunci critică. Dar unii pacienți afectați de Covid-19 cu saturație foarte mică de oxigen se plâng pur și simplu de dificultăți de respirație. Aceasta este ceea ce unii au numit „hipoxie fericită”.

Ce este hipoxia fericită?

Hipoxia se referă la lipsa aportului de oxigen. Oxigenul se îndreaptă către plămâni prin aerul pe care il respirăm. Acesta trece în fluxul sanguin și se atașează de celulele roșii din sânge înainte de a fi transportat în restul corpului și furnizat catre organe vitale, cum ar fi creierul, inima și mușchii. Atunci când aportul de oxigen este scăzut, acest lucru se caracterizează în special prin saturație foarte mică de oxigen, care reprezinta cantitatea de oxigen care circulă în sânge.

„Hipoxia tăcută”: o manifestare misterioasă a Covid-19

Dar, în unele cazuri, apare un fenomen misterios, evidențiat de revista științifică americană Science: pacienții cu Covid-19 cu saturație foarte mică de oxigen internati in spital se plâng de o respiratie dificila. Aceasta este ceea ce unii au numit „hipoxie fericită”, o frază nepotrivită, având în vedere gravitatea situației. Termenul corect pentru a descrie acest fenomen este „hipoxie tăcută”.

La CNN, dr. Richard Levitan, un medic american de urgență, spune că a văzut pacienți cu niveluri de oxigen in sânge atât de scăzute încât ar fi trebuit să fie inconștienti. Saturația normală a oxigenului este cuprinsă între 95% și 100%. Când este sub 90%, este considerata anormala.

Unii dintre pacienții aflați în îngrijirea doctorului Richard Levitan au avut 50% saturație de oxigen. „Radiografiile pulmonare au fost îngrozitoare, oxigenul (nivelurile) teribil și, totuși, au fost trezi și conectați pe telefoanele mobile. Toți au spus că au fost puțin bolnavi cateva de zile și doar recent au observat fie dificultăți de respirație, fie oboseală”, a explicat el, potrivit Femme Actuelle.

Un fenomen care cauzează daune corpului

Cum putem explica faptul că acești pacienți nu realizează absolut că starea lor de sănătate s-a deteriorat atât de mult? „Nu am observat acest fenomen în contextul gripei sau al pneumoniei dobândite în comunitate. Este mult mai profund și este un exemplu de mecanism fiziologic foarte anormal care are loc în fața ochilor noștri (…) Pur și simplu nu il înțelegem”, a declarat pentru The Guardian doctorul Mike Charlesworth, anestezist la spitalul Wythenshawe din Manchester, potrivit Femme Actuelle.

Unii medici presupun că, atunci când pacienții cu Covid-19 dezvoltă dificultăți de respirație, corpul accelerează respirația pentru a compensa, în timp ce nivelurile de oxigen din sânge continuă să scadă. Corpul se adaptează apoi la această schimbare, la fel cum se adaptează la altitudini mari.

Deși tăcută, această hipoxie poate provoca leziuni la plămâni, dar și la alte organe precum inima, rinichii și creierul. Cum să o eviți? Unii medici sugerează că folosirea unui pulsoximetru – care masoara saturația de oxigen pe vârful degetelor – de catre pacienții care au testat pozitiv pentru Covid-19 poate fi o soluție. Dar specialistii nu știu dacă depistarea precoce a acestei hipoxii ar fi suficientă pentru a preveni daunele aduse corpului.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
"Bubuitură mare de tot. Am crezut că a căzut tavanul". Băut bine, un şofer din Mehedinţi a ajuns cu maşina în poarta unei case
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Utilizatorii de Android sunt în pericol! Mega-escrocherie prin WhatsApp
SportpeSurse
Mutare nucleară în România, devoalată chiar înainte de alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025