Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: câinii, capabili să detecteze boala la fel de eficient ca un test PCR
Covid-19: câinii, capabili să detecteze boala la fel de eficient ca un test PCR

Covid-19: câinii, capabili să detecteze boala la fel de eficient ca un test PCR

11 feb. 2021, 13:06,
în Sanatate

Pot câinii să detecteze Covid-19? Când sunt instruiți, prietenii noștri cu patru picioare sunt capabili să repereze persoane care sunt pozitive pentru coronavirus. Unii câini instruiți special pentru a testa virusul sunt la fel de exacți și fiabili ca testele PCR, potrivit unui studiu.

Mai multe tehnici pot fi utilizate pentru a detecta o infecție cu Covid-19. Cele mai cunoscute și mai utilizate din lume: testele de screening. Unele studii au confirmat că ceasurile inteligente și brățările pot detecta virusul și înainte de apariția primelor simptome. O altă metodă de detectare a coronavirusului: câinii snifferi.

Deși această tehnică este, pentru moment, încă în faza de testare, unele țări precum Finlanda au făcut pasul. Pe aeroportul din Helsinki, călătorii care doresc să poată afla dacă au contractat sau nu Covid-19, o pot face gratie parfumului câinilor dresați să adulmece parfumul persoanelor infectate cu virusul. Alte țări, care nu folosesc încă această metodă, antrenează câinii pentru a detecta virusul. Acesta este cazul Franței, care a fost urmată recent de Germania.

Cum sunt antrenați acești câini sniffer pentru a detecta Covid-19?

Pentru a identifica prezența Covid-19, câinii trebuie să adulmece mirosul substanțelor secretate de corpul uman în timpul unei infecții cu coronavirus. În Franța, de exemplu, principiul este simplu. Antrenorii îi învață pe câini să își strecoare botul în conuri. În aceste conuri sunt plasate probe de transpiratie, mai precis comprese îmbibate.

Unele probe provin de la persoane infectate și altele care nu au contractat virusul.

„Am optat pentru comprese pe care colectăm transpirație pentru că nu excretă virusul și există puține șanse de a avea contaminare pasivă”, a declarat profesorul Dominique Grandjean de la Școala Naționala Veterinara din Alfort, într-un interviu acordat Liberation în decembrie anul trecut.

Câinii adulmecă fiecare con și învață treptat să distingă eșantioanele de persoanele afectate de virus, tampoanele neutre și apoi cele de la persoanele care nu sunt purtătoare de Covid-19.

„Când miroase un eșantion pozitiv, câinele își recuperează jucăria”, a spus profesorul în timpul interviului.

Covid-19: câini sniffer, eficienți ca testele PCR

Utilizarea câinilor sniffer pentru a identifica persoanele care poartă virusul ar putea deveni larg răspândită deoarece, potrivit unui studiu publicat în 10 decembrie anul trecut în revista Plos One, rata de succes variază între 76% și 100%.

„Aceste rezultate demonstrează că acesti câini pot face diferența între probele de sudoare de la indivizii cu Covid-19 și cei de la indivizi negativi pentru coronavirus”, se citeză în studiu.

„Cei șase câini instruiți au găsit probe pozitive pentru Covid, cu o rată de succes de 76 până la 98% în medie la toți câinii și 100% pentru unii. Deci, acest lucru înseamnă că le lipsesc cu greu subiecții pozitivi. Testele antigenice au o capacitate de detectare de 57% [după trei zile de asteptare] și pentru testele PCR, depinde de numărul de cicluri, cu riscul că există falsuri pozitive”, a declarat profesorul Dominique Grandjean pentru Liberation. În mod clar, câinii sniffer ar fi la fel de eficienți ca testele PCR.

Câinii sniffer, în plus față de teste, pentru a detecta persoane pozitive pentru Covid-19

Profesorul a explicat, pentru France Culture, că acesti câini nu pot înlocui testele de screening. „Aceasta nu este pentru a înlocui alte teste de screening, dar în plus sau ca pre-test, câinele face treaba pentru a detecta Covid-19”, a spus el pentru Liberation. Potrivit acestuia, această metodă suplimentară de screening ar face posibilă realizarea „unui fel de primă sortare care va fi apoi validata de probele analizate în laborator”.

OMS este interesata de câinii sniffer

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a primit cu bucurie această inovație. Autoritatea sanitară a analizat problema și l-a contactat profesorul Dominique Grandjean în octombrie anul trecut. „Sunt interesați de metoda noastră, le-am trimis protocolul nostru. Așteptăm în continuare. Dacă OMS ne spune să mergem pe aceasta metoda de testare, nu văd de ce statul francez ar putea spune nu”, a spus acesta pentru Le Figaro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *