Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: Boala parodontală duce la complicații
Covid-19: Boala parodontală duce la complicații

Covid-19: Boala parodontală duce la complicații

04 feb. 2021, 19:56,
în Sanatate

Sângerarea la periaj sau sensibilitate la atingerea gingiilor: boala dăunează țesuturilor care susțin dinții, dar efectele sale nu se opresc aici. Experții spun că există o legătură periculoasă între aceasta și infecția COVID-19, ceea ce duce la spitalizare sau chiar la internarea in terapie intensivă. De ce boala parodontală duce la complicații ale Covid-19?

Boala gingiilor (boala parodontală) este o infecție bacteriană care provoacă inflamația țesuturilor de susținere ale dintelui. Cauzată de un depozit de bacterii, placă dentară (atunci când bacteriile în contact cu alimentele formează o placa) și tartru, rezultă gingivită care poate evolua spre parodontită.

Potrivit Federației Europene de Parodontologie (EFP), persoanele care suferă de aceasta trebuie să fie deosebit de vigilente în timpul pandemiei Covid-19. Organizația susține că pacienții cu COVID-19 au cel puțin de trei ori mai multe șanse să experimenteze complicații dacă au și boli ale gingiilor. Studiul efectuat pe 500 de pacienți cu COVID-19 a constatat că persoanele cu boală a gingiilor au avut de 3,5 ori mai multe șanse de a fi admise la terapie intensivă, de 4,5 ori mai multe șanse de a avea nevoie de un ventilator și de aproape nouă ori mai multe șanse de a muri din cauza acestuia.

Inflamația, legătura dintre cele două boli

Explicația este simplă: markerii de sânge care indică inflamația în organism au fost semnificativ mai mari la pacienții cu COVID-19 care aveau boli ale gingiilor, comparativ cu cei care nu aveau. Acest lucru sugerează că inflamația corpului ar putea explica acest risc ridicat de complicații. Parodontita netratată poate avea repercusiuni asupra stării generale de sănătate și poate fi cauza complicațiilor infecțioase locale sau la distanță. În special, crește riscul de infecții ale inimii, plămânilor sau ale altor părți ale corpului și de control slab al zahărului din sânge.

„Rezultatele studiului sugerează că inflamația cavității bucale ar putea deschide ușa înrăutățirii violenței coronavirusului”, explică prof. Lior Shapira, președintele EFP.

Îngrijirea orală ar trebui să facă parte din recomandările de sănătate pentru a reduce riscul de consecințe grave ale COVID-19. Legătura dintre aceste două afecțiuni este clară: parodontita provoacă inflamația gingiilor care, dacă nu este tratată, se poate răspândi in tot corpul, în timp ce COVID-19 în sine este asociat cu un răspuns inflamator exacerbat responsabil pentru formele severe ale bolii supranumite „furtuna de citokine„.

Îngrijirea dinților pentru protejarea plămânilor

În mod separat, cercetătorii avertizează că bacteriile orale la pacienții cu parodontită pot fi inhalate de plămâni, în special la cei care utilizează un ventilator.

„Poate contribui la deteriorarea pacienților cu COVID-19 și poate crește riscul de deces. Personalul spitalului ar trebui să identifice pacienții cu COVID-19 cu parodontită și să utilizeze antiseptice orale pentru a reduce transmiterea bacteriilor”, subliniază cercetatorii.

Acestia cer studii suplimentare, dar cred că „dacă se stabilește o legătură cauzală, menținerea sănătății parodontale devine o parte importantă a îngrijirii acestor pacienți.”

Acest studiu este, de asemenea, o oportunitate de a aminti toate gesturile bune de aplicat zilnic pentru a preveni apariția bolii gingivale. Începeți prin a vă spăla dinții cu atenție cel puțin de două ori pe zi și a curăța zilnic spațiile dintre ei cu o perie interdentară. La sfatul medicului dentist, pot fi folosite ape de gură specifice sau anumite paste de dinți, pe lângă periaj, pentru a reduce inflamația. În cele din urmă, diabeticii trebuie să aibă grijă să își controleze glicemia și să mențină un stil de viață sănătos: nu fumați, păstrați o greutate sănătoasă, alegeți o dietă echilibrată, faceți mișcare și reduceți stresul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024