Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » De ce COVID-19 este o boală a mai multor organe
De ce COVID-19 este o boală a mai multor organe

De ce COVID-19 este o boală a mai multor organe

24 aug. 2020, 10:00,
în Sanatate

COVID-19, boală a mai multor organe. Cercetătorii de la Universitatea Murdoch si Universitatea din Cambridge au dezvoltat un model metabolic predictiv pentru infecția cu COVID-19 care prezintă efecte asupra mai multor organe.

„Pentru a lupta eficient cu valurile viitoare ale COVID-19, trebuie să fim capabili să diagnosticăm și să prezicem cu exactitate severitatea bolii pentru persoanele infectate într-un stadiu incipient, astfel încât acestea să poată fi monitorizate și gestionate mai eficient”, a spus profesorul Jeremy Nicholson, potrivit medicalxpress.com.

Cercetătorii au colectat probe de plasmă din sânge de la un grup de pacienți pozitivi COVID-19 din Australia Occidentală și un grup de control format din persoane sănătoase pentru a determina diferențele metabolice cheie.

Probele au fost analizate folosind tehnologiile de fenotipare metabolică de ultimă generație, care au relevat o amprentă biologică profundă a bolii care include elemente de disfuncție hepatică, dislipidemie, diabet și risc de boli coronariene. Toate s-au dovedit a fi legate de efectele pe termen lung la pacienții care au fost afectați de virusul.

COVID-19, boală a mai multor organe

Aceste amprente marchează modificări sistemice în biochimie și nu depind de momentul colectării în timpul procesului activ al bolii și de severitatea generală a simptomelor respiratorii.

„Încă trebuie să ne validăm complet testele înainte de a le putea implementa la nivel de teren și de aceea colaborăm cu Universitatea din Cambridge pentru a analiza un număr mare de probe noi de plasmă obținute de la pacienții din Marea Britanie cu COVID-19; acest lucru este în curs de desfășurare”, a spus profesorul Nicholson.

„Poate că cea mai importantă observație este că boala implică mai multe organe, iar majoritatea pacienților prezintă semne că de diabet și leziuni hepatice, indiferent de gravitatea simptomelor pulmonare. Multe dintre caracteristicile metabolice pe care le culegem nu fac parte din testarea chimică clinică de rutină și aceasta are implicații imediate în managementul pacientului, deoarece aceste morbidități ar putea apărea sub radarul paradigmelor actuale de testare, acestea pot fi destul de subtile. Aceste patologii emergente trebuie gestionate în același timp cu problemele respiratorii acute pentru a optimiza recuperarea pacientului. Ceea ce nu știm este cât de persistente sunt aceste simptome sau dacă schimbă riscurile de boală pe termen lung pentru pacienții recuperați”, a mai precizat profesorul Nicholson potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 ianuarie 2025
06 ianuarie 2025