Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: autoanticorpii determină apariția formelor severe
Covid-19: autoanticorpii determină apariția formelor severe

Covid-19: autoanticorpii determină apariția formelor severe

24 dec. 2020, 19:05,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu științific sugerează că apariția unei forme severe de Covid-19 poate depinde de reacția sistemului imunitar, în special de prezența autoanticorpilor.

Într-un articol publicat in The Conversation, Rebecca Aicheler, lector în imunologie la Universitatea Metropolitană din Cardiff, detaliază rezultatele unui nou studiu privind cazurile severe de Covid-19.

În afară de factorii de risc (hipertensiune, diabet, obezitate etc.), se știe relativ puțin despre apariția cazurilor grave de Covid-19. Se pare că acest lucru se datorează în principal reacției sistemului imunitar la coronavirusul Sars-CoV-2.

Condus de cercetători de la Universitatea Yale (Connecticut, Statele Unite), acest nou studiu așteaptă validarea științifică. Cu toate acestea, acesta aruncă o oarecare lumină asupra subiectului, indicând faptul că la pacienții cu Covid-19 sever, corpul produce autoanticorpi. Acestia, în loc să atace virusul, atacă sistemul imunitar al pacientului.

Covid-19: autoanticorpii determină apariția formelor severe

Acești autoanticorpi se atașează de proteine ​​(citokine și chemokine) implicate în recunoașterea și eliminarea celulelor infectate cu virus. Astfel încât să interfereze cu funcționarea normală a sistemului imunitar, ceea ce ar agrava boala, explică Rebecca Aicheler, potrivit Sante Magazine.

Acest fenomen amintește de ceea ce se întâmplă cu bolile autoimune, în care organismul produce anticorpi împotriva propriului său sistem imunitar. În prezent, nu se știe de ce unii oameni dezvoltă acești autoanticorpi, dar ar putea fi atât factori genetici, cât și factori de mediu, noteaza imunologul, adăugând că infecțiile virale au fost, de asemenea, asociate cu apariția anumitor boli autoimune.

Oamenii de știință de la Universitatea Yale au folosit o nouă tehnică de depistare a autoanticorpilor, pe care au testat-o ​​în sângele a 170 de pacienți internati in spital. Acestia au comparat probele cu cele obținute de la pacienții cu o formă ușoară sau asimptomatică de Covid-19. Concluzia? Autoanticorpii s-au dovedit a fi o caracteristică foarte frecventă la pacienții cu formă severă de Covid-19. Alte experimente pe șoareci au arătat că prezența acestor autoanticorpi poate duce la agravarea bolii.

Pentru imunologul Rebecca Aicheler, deși acest studiu nu explică toate formele severe, sugerează că pacienții cu Covid sever ar putea fi predispuși să producă noi autoanticorpi și/sau să prezinte deficiențe în răspunsul lor imunitar. Forma severa de Covid ar putea fi atunci o boală autoimună declanșată de infecția cu coronavirus. Rămâne de văzut dacă daunele pe termen lung cauzate de autoanticorpi ar putea explica apariția Covid, atunci când simptomele persistă luni de zile după infecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *