Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19 are efecte asupra nivelului de testosteron
Covid-19 are efecte asupra nivelului de testosteron

Covid-19 are efecte asupra nivelului de testosteron

06 oct. 2020, 08:18,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu arată că Covid-19 are un efect asupra nivelului de testosteron: scăderea lui este legată de o creștere a mortalității, ceea ce ar putea explica de ce boala este mai mortală la bărbați decât la femei.

Implicat în dezvoltarea sexuală, testosteronul este un hormon steroid care se găsește în cantități mari la bărbați, mai puțin la femei. O diferență care ar putea explica de ce Covid-19 cauzează complicații mai rare la acestea din urmă: într-un studiu publicat pe 3 septembrie în revista The Aging Male, cercetătorii au arătat că infecția deteriorează nivelul de testosteron al bărbaților și că, atunci când scade, riscul lor de a ajunge la terapie intensivă crește.

Niveluri deosebit de scăzute de testosteron la pacienții din terapie intensivă

Pentru a ajunge la această constatare, oamenii de știință au analizat nivelurile de testosteron din sânge la 221 de bărbați cu Covid-19. Au fost împărțiți în trei grupuri: pacienți asimptomatici (46), pacienți simptomatici internați în medicină internă (129) și pacienți spitalizați în terapie intensivă (46). Ei au putut observa că „nivelul de testosteron a fost semnificativ mai scăzut în grupul de bărbați spitalizați în terapie intensivă decât în ​​grupurile de bărbați asimptomatici și din medicina internă”.

În plus, cercetătorii au descoperit că 113 pacienți (51,1%) aveau hipogonadism, o afecțiune corespunzătoare lipsei producției de testosteron. „Pacienții care au murit au avut niveluri semnificativ mai scăzute de testosteron decât supraviețuitorii”, adaugă profesorul Selahittin Çayan, co-autor al studiului. 65,2% din 46 de pacienți asimptomatici au avut o scădere a libidoului.

Covid-19 are efecte asupra nivelului de testosteron: tratamente sugerate de testosteron și dozaje hormonale

Potrivit acestuia, legătura dintre testosteron și forma severă de Covid-19 și alte infecții respiratorii este bidirecțională:

„Testosteronul este legat de sistemul imunitar al organelor respiratorii, iar nivelurile scăzute de testosteron pot crește riscul de infecții respiratorii. Testosteronul scăzut este, de asemenea, asociat cu spitalizarea din cauza infecției și a mortalității pentru toate cauzele la bărbații aflați în terapie intensivă, astfel încât tratamentul cu testosteron ar putea avea beneficii care să depășească îmbunătățirea rezultate la pacienții cu Covid-19.”

„În acest moment, s-ar putea recomanda testarea nivelului de testosteron„, adaugă el. La bărbații cu niveluri scăzute de hormoni sexuali care au testat pozitiv pentru Covid-19, tratamentul cu testosteron le poate îmbunătăți prognosticul. Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *