Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19 ar putea declansa un nou tip de diabet
Covid-19 ar putea declansa un nou tip de diabet

Covid-19 ar putea declansa un nou tip de diabet

18 iun. 2020, 21:03,
în Sanatate

Covid-19 declanseaza diabetul. Noi dovezi sugereaza ca Covid-19 poate declansa de fapt debutul diabetului la persoanele sanatoase, dar poate duce si la complicatii grave ale diabetului preexistent, potrivit cercetatorilor britanici.

Covid-19 afecteaza oamenii in moduri diferite. Majoritatea persoanelor infectate dezvolta o forma usoara a bolii si se recupereaza fara spitalizare. Diabetul de tip 2, complicatiile diabetului, varsta si excesul de greutate sunt factori seriosi in caz de infectie. Acesta este motivul pentru care acesti oameni sunt definiti ca fragili si trebuie sa fie si mai vigilenti. Cercetatorii de la King’s College London au dorit sa inteleaga mai bine amploarea si caracteristicile manifestarilor diabetului la pacientii afectati.

Intre 20 si 30% dintre pacientii care au murit din cauza Covid-19 au suferit de diabet

Studiul lor publicat in New England Journal of Medicine a constat, de asemenea, in cunoasterea celor mai bune strategii de tratament a pacientilor afectati in timpul si dupa pandemie. Acest lucru indica faptul ca, pana in prezent, observatiile clinice au aratat o relatie bidirectionala intre Covid-19 si diabet. Pe de o parte, diabetul este asociat cu un risc crescut de severitate si mortalitate legat de Covid-19: intre 20 si 30% dintre pacientii care au murit din cauza Covid-19 au suferit de diabet. Pe de alta parte, diabetul de debut recent si / sau complicatiile metabolice grave ale diabetului preexistent au fost de asemenea observate la pacienti.

Cercetatorii inca nu stiu cum SARS-Cov-2, virusul care provoaca Covid-19, afecteaza diabetul. Cercetarile anterioare au aratat ca enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2), proteina care se leaga de SARS-Cov-2 pentru a permite virusului sa intre in celule, nu este localizata numai in plamani dar si in organele si tesuturile implicate in metabolismul glucozei (zaharului), cum ar fi pancreasul, intestinul subtire, tesutul adipos, ficatul si rinichii, noteaza Sante Magazine. Prin urmare, echipa stiintifica considera ca, prin introducerea acestor tesuturi, coronavirusul poate provoca disfunctii multiple si complexe ale metabolismului glucozei.

Covid-19 declanseaza diabetul

Mai mult, aceasta descoperire face posibila concretizarea unei ipoteze prezentate de cativa ani, si anume ca infectiile virale pot precipita diabetul de tip 1 chiar daca mecanismul in cauza nu este cunoscut exact. „Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice si acum realizam consecintele inevitabilei ciocniri dintre doua pandemii. Avand in vedere perioada scurta de contact uman cu acest nou coronavirus, mecanismul exact prin care virusul influenteaza metabolismul glucozei nu este inca clar”, explica profesorul Francesco Rubino, co-investigatorul principal al proiectului „CoviDiab” care a implicat studiul.

Astfel, cercetatorii nu stiu inca daca manifestarea acuta a diabetului la acesti pacienti cu Covid-19 reprezinta un tip clasic 1, tip 2 sau posibil o noua forma de diabet. „Nu stim inca amploarea noului diabet de debut in Covid-19, daca va persista sau va disparea dupa infectie si daca da, daca Covid-19 creste sau nu riscul diabetului viitor”, precizeaza cercetatorii. Acestia solicita crearea unui registru global care sa permita comunitatii medicale internationale sa partajeze rapid observatii clinice in acest domeniu care pot ajuta la raspunsul la aceste intrebari.

Registrul, care se concentreaza pe datele clinice colectate in mod regulat, va ajuta la examinarea capacitatii de secretie a insulinei, rezistenta la insulina si starea anticorpilor autoimuni pentru a intelege cum se dezvolta Covid -19 in caz de diabet. Acest lucru poate dezvalui noi mecanisme ale bolii”, concluzioneaza cercetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`