Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Covid-19: alimente de evitat dacă sunteți stresat
Covid-19: alimente de evitat dacă sunteți stresat

Covid-19: alimente de evitat dacă sunteți stresat

18 nov. 2020, 11:55,
în Sanatate

Stresul provine din creier și mobilizează sistemul nervos și sistemul endocrin. Așa-numitul stres acut este o reacție normală a corpului nostru care se manifestă atunci când ne confruntăm cu o agresiune: este un semnal de avertizare pentru corpul nostru care este pregătit să reacționeze. Consecința stresului este secreția hormonului de stres cortizol. Acest cortizol este benefic atunci când este secretat ad hoc, deoarece ne energizează și ne optimizează capacitățile intelectuale. Dacă soluția la stres este satisfăcătoare, stresul scade și corpul revine la starea inițială.

Problema apare atunci când răspunsul dat nu este satisfăcător. Dacă stresul continuă, acesta poate deveni cronic. Stresul și anxietatea cronică determină secreția excesivă de cortizol (hormonul stresului) de către glanda suprarenală, care perturbă echilibrul neurotransmițătorilor și scade nivelul de dopamină (rezultând un sentiment de oboseală continua) și serotonină (moral scăzut și depresie).

O dietă săracă (în nutrienți, prea sărată, prea bogată în carne, grăsimi saturate, zaharuri rafinate) contribuie la creșterea efectelor stresului. Aceste erori dietetice reprezintă stresuri minore care se vor adăuga la ceilalți factori de stres deja prezenți. În stresul cronic, se recomandă evitarea alimentelor care cauzează secreția de cortizol: acestea sunt alimente și băuturi cu zahăr, alimente rafinate (făină albă, paste albe, pâine albă), alimente prăjite, alcool, exces de cafea și alimente foarte sărate.

Zahăr

Mănânci zahăr ca să te relaxezi? Consumul de zahăr crește nivelul de cortizol: nivelul zahărului din sânge crește și corpul produce mai mult cortizol pentru a echilibra acest nivel. Cu toate acestea, în caz de stres, corpul produce mai mult cortizol. Pentru a reduce stresul, este mai bine să consumați alimente mai puțin dulci.

Cafea

Cofeina crește producția hormonului de stres cortizol. Stimulează cortexul suprarenalian, care apoi eliberează mai mult cortizol. Asadar, este mai bine să evitați să consumați prea multă cafea în caz de stres cronic.

Alcoolul

Consumul regulat și excesiv de alcool crește anxietatea prin scăderea serotoninei și hipersecreția de cortizol care crește stresul.

Mancare prajita

O dietă bogată în produse alimentare procesate (alimente prăjite, pâine albă, deserturi dulci, carne procesată etc.) ar crește riscul de stres și depresie cu 58%, potrivit cercetătorilor britanici. Grăsimile sunt substanțe nutritive stresante.

Băuturi dietetice

Un studiu a constatat că băuturile răcoritoare care conțin îndulcitori au crescut nivelul de cortizol mai mult decât băuturile care conțin zahăr.

Alimente foarte sărate

Consumul de alimente foarte sărate nu este recomandat în caz de stres. Sarea în exces favorizează pierderea de calciu și reținerea apei în țesuturi, ceea ce întărește efectele secundare ale cortizolului.

Paste

Alimentele cu un indice glicemic ridicat includ produse bogate în zahăr și amidon rafinat, cum ar fi cerealele și făina albă (pâine albă, produse de patiserie, cereale pentru micul dejun), orez alb, zahăr alb, cartofi. Acestea cresc rapid zahărul din sânge și, prin urmare, secreția de cortizol și stres.

Brânza

Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate (ouă, brânză, unt etc.) care sunt substanțe nutritive stresante și testează mecanismele de reglare ale organismului. Aceste grăsimi saturate cresc stresul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024