Cât durează să te infectezi cu Covid-19 într-un restaurant, într-o sală de clasă sau în metrou? Cercetătorii americani au dezvoltat un instrument pentru a evalua riscurile într-un context dat.
Știm deja ca locurile închise sunt deosebit de expuse Covid-19. Micropicăturile emise de persoanele infectate rămân suspendate în aer și pot infecta alte persoane din aceeași cameră, chiar și la o distanță mare. Astfel, „mesele joacă un rol central în aceste contaminări, fie într-un mediu familial, prietenos, fie într-un grad mai mic, profesional. Birourile comune sunt, de asemenea, importante în mediul profesional”, a indicat în martie anul trecut studiul ComCor realizat de Institutul Pasteur din Franta.
Dar care sunt riscurile reale ale contaminării în interior? Pentru a afla raspunsul, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat un instrument personalizat: un simulator pentru a calcula timpul de infectare cu coronavirus într-un spațiu închis și într-un context dat.
Ventilație, purtarea unei măști. Elemente importante pentru evaluarea riscului de contaminare
Acest modelator ia în considerare diverse elemente, cum ar fi tipul locului, suprafața acestuia, numărul de persoane prezente, rata de ventilație și filtrare a aerului, purtarea unei măști sau tipul de activitate respiratorie.
Din informațiile înregistrate de utilizator, aceasta indică cât durează ca acesta să fie contaminat de Sars-CoV-2 într-un restaurant aglomerat, fără a purta masca sau într-un spațiu deschis în care angajații respectă portul. Scopul acestui instrument?
„Înțelegeți mai bine cum să limitați riscul transmiterii Covid-19 în diferite spații interioare”, au spus Kasim Khan, John W. M. Bush și Martin Z. Bazant.
Covid-19: Cât durează să fii contaminat într-un spațiu închis?
De exemplu, o simulare arată că, dacă o persoană infectată cu Covid-19 intră într-un restaurant de aproximativ 90 m2 cu o ventilație bună și în care există 27 de adulți nemăscați, riscul de contaminare ar deveni semnificativ după aproximativ 70 de minute, noteaza Femme Actuelle.
Un alt exemplu: o sală de clasă de 40 m2 fără sistem de ventilație sau filtrare a aerului în care 25 de elevi sub 15 ani ar purta masca. Cu ferestrele deschise, riscul de contaminare ar deveni semnificativ după aproximativ 16 ore. Cu ferestrele închise, acest risc ar apărea după doar 8 ore. În acest al doilea scenariu, riscul de contaminare ar apărea în mai puțin de o oră dacă masca este purtată incorect.
Prin acest instrument, cercetătorii doresc în mod special să sublinieze importanța ventilării spațiilor închise. Într-un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii (PNAS), prin care au conceput acest instrument, autorii explică faptul că „modelul lor teoretic cuantifică măsura în care riscul de transmitere este redus în încăperi mari în care rata de schimbare a aerului este ridicată, crescută pentru activități de respirație mai viguroase și redusă considerabil prin utilizarea măștilor de față”.
Ventilația este acum unul dintre gesturile de barieră oficiale și esențiale în lupta împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, această instrucțiune nu ar fi aplicată suficient, așa cum a subliniat recent British Medical Journal (BMJ) într-un editorial.