Reprezentanții Curții de Apel Iași au prezentat ieri raportul de bilanț al activității desfășurate în 2020. Aceștia au menționat că pandemia de COVID-19 a generat o creștere a cheltuielilor efectuate, în comparație cu anul 2019. În plus, magistrații au precizat că doar cheltuielile cu bunuri și servicii au însumat anul trecut 4,591 de milioane de lei
Pandemia de coronavirus a crescut cheltuielile Curții de Apel Iași, în cursul anului trecut! Astfel, de la 4,3 milioane, s-a ajuns la 4,591 milioane de lei plătite pe bunuri și servicii! Reprezentanții instanței ieșene au prezentat ieri raportul de bilanț al activității desfășurate în 2020. Așadar, în cursul anului trecut, pe rolul Curții de Apel Iași s-au aflat pe rol 8.353 de dosare, dintre care 6.047 au fost nou-intrate. Din totalul de cauze, 6.213 au fost soluționate în 2020. În comparație cu anul 2019, instanța a înregistrat o scădere a numărului total de dosare, dar și a numărului cauzelor nou-intrate pe rol. La nivel național, Curtea de Apel Iași se clasează pe locul al nouălea, din 16 instanțe similare, în ceea ce privește numărul de dosare nou-intrate pe rol și numărul total de cauze în cursul anului trecut.
„Examinând evoluția în timp, respectiv în perioada 2010-2020, cu privire la totalul dosarelor nou-intrate pe rolul instanței, se poate observa că perioada de creștere constantă ce a dus la dublarea volumului în anul 2013 (12.438 de dosare) față de anul 2010 (5.731 de dosare) a fost urmată de o tendință de scădere, înregistrată în perioada 2014-2016. Anul 2017 a stopat trendul descendent, înregistrându-se o creștere față de nivelul anului 2016. În 2020, s-a înregistrat un nivel apropiat volumului de dosare nou-intrate înregistrat în anul 2016 (6.163 de dosare)”, a precizat ieri judecătorul Diana Micu-Cheptene, președintele Curții de Apel Iași.
Puține dosare înregistrate la fond
De remarcat este faptul că, din totalul de cauze aflate pe rolul Curții de Apel Iași în 2020, doar 529 au fost în stadiul procesual fond (93 la Secția civilă, 247 la Secția penală, 178 la Secția de contencios administrativ și 11 la Secția conflicte de muncă). Celelalte dosare, până la 6.047, au fost ori în apel, ori în recurs. Totuși, acest aspect este normal, având în vedere că aceasta este instanța superioară din Iași.
„Cele 6.047 de cauze nou-intrate au avut un punctaj total cumulat al complexității de 92.195 de puncte și o medie a complexității pe cauză de 15,2 puncte, ceea ce situează Curtea de Apel Iași pe locul 7 la nivel național, în raport de media complexității cauzelor nou-înregistrate. Aceste date relevă că, în anul 2020, instanța a avut un volum mai mic de dosare nou-intrate față de alte curți de apel (locul 9 la nivel național), însă acestea au avut o complexitate sporită, fapt care a influențat parametrii altor indicatori de volum, cum ar fi cauze soluționate, stoc final și operativitate”, a adăugat ieri judecătorul Diana Micu-Cheptene.
Aproape 150 de milioane de lei, cheltuite în 2020
În ceea ce privește cheltuielile efectuate de Curtea de Apel Iași în 2020, acestea au fost în valoare totală de 147,291 milioane de lei. Din această sumă, 129,320 milioane de lei au reprezentat cheltuielile cu personalul. De asemenea, 4,591 milioane de lei au fost cheltuite pe bunuri și servicii, în vreme ce ajutoarele publice judiciare au fost în valoare de 5,160 milioane de lei.
„Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale, determinată de răspândirea COVID-19 și a măsurilor necesare pentru limitarea răspândirii acestuia, au crescut fondurile bugetare necesare achiziționării materialelor de curățenie, a dezinfectanților și produselor utilizate pentru dezinfectarea mâinilor, suprafețelor de contact și a pardoselilor, igienizarea clădirii și a instalațiilor termice și de climatizare aferente. Au crescut, de asemenea, sumele alocate pentru achiziționarea bunurilor de natura obiectelor de inventar necesare în contextul amintit (termometre cu infraroșu, camera termală pentru măsurarea temperaturii, atomizoare, lămpi UV-C etc.). O creștere semnificativă pe parcursul anului 2020 s-a înregistrat și la sumele alocate pentru protecția muncii, în vederea achiziționării de echipament de protecție individuală (măști faciale, mănuși din latex, panouri de delimitare plexiglas etc.) necesar pentru asigurarea desfășurării activității la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă în perioada stării de urgență și a celei de alertă”, a încheiat președintele Curții de Apel Iași.