Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: 6 motive pentru care imunitatea turmei fără vaccin nu este o idee bună
Covid-19: 6 motive pentru care imunitatea turmei fără vaccin nu este o idee bună

Covid-19: 6 motive pentru care imunitatea turmei fără vaccin nu este o idee bună

15 nov. 2020, 12:14,
în Sanatate

Este o perspectivă tentantă să crezi că imunitatea turmei ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus. Dacă s-ar obține adevărata imunitate a turmei, coronavirusul nu s-ar mai răspândi și am putea reveni la viața normală așa cum o știam înainte. Iata 6 motive pentru care imunitatea turmei fără vaccin nu este o idee bună!

Dar imunitatea turmei este dificil de obtinut. Poate fi realizata doar în două moduri: îmbolnăvindu-se mulți oameni sau oferind multor oameni un vaccin eficient și sigur. Scopul este același: să obținem o majoritate considerabilă a populației rezistente la infecție, astfel încât boala să nu se mai răspândească.

Consensul dintre epidemiologi este că urmărirea imunității turmei fără vaccin nu ar funcționa. Riscă prea multe decese inutile.

Luna trecută, Casa Albă a susținut Marea Declarație Barrington, un document întocmit la un grup de reflecție care sugerează că majoritatea oamenilor ar trebui să încerce să meargă pe imunitatea turmei, încurajând infecțiile în rândul populației tinere și sănătoase.

„Pentru persoanele care se află sub 60 sau 50 de ani, prejudiciile de blocare sunt, din punct de vedere psihic și fizic, mai grave decât COVID”, a declarat Jay Bhattacharya, unul dintre autorii declarației, în timpul unei dezbateri găzduită de revista medicală JAMA.

Epidemiologul Marc Lipsitch de la Harvard, unul dintre experții care au sustinut o respingere dură a declarației, a explicat de ce abordarea este atât de periculoasă.

„Cred că este o idee grozavă să căutăm soluții creative, dar nimeni responsabil nu ar abandona ceea ce știm că funcționează, care controlează răspândirea virală”, a spus Lipsitch.

Iata șase motive generale pentru care obținerea imunității naturale a turmei, nu necesită un vaccin, nu va funcționa.

1. Nimeni nu crede că este o idee bună să infectăm pe toată lumea, dar este aproape imposibil să vizezi doar tinerii

Ți-ar fi greu să găsești un expert serios în sănătate publică care crede că imunitatea naturală a efectivului va funcționa. Liderii din Suedia au renunțat recent la ideea imunitati turmei împotriva virusului, deoarece a ucis multe persoane în azilele de bătrâni.

Bhattacharya a vehiculat numele Suediei ca un bun exemplu de imunitate a turmei. Dar a fost de acord că a lăsa pe oricine să se îmbolnăvească pentru a crește rezistența la boli în comunitate nu este o idee bună.

„Ar trebui să fiti distanțați social când puteți, cu siguranță să folosiți măști atunci când nu puteți mentine distanța socială”, a spus el.

Nici abordarea Suediei nu a urmarit ceea ce sugerează Marea Declarație Barrington: „„protecție focalizată” pentru vulnerabili și infecție concentrată a tinerilor și sănătoșilor.

2. COVID-19 are multe efecte secundare pe termen lung, care vor afecta viețile și sistemul de sănătate pentru anii următori

A doua problemă cu această idee de „protecție focalizată” este că nu știm de fapt pe cine trebuie să protejăm.

„Pentru populațiile mai tinere și persoanele cu risc mai mic, sincer, COVID este mai puțin riscant decât blocarea”, a spus Bhattacharya, reiterând că astfel de închideri dăunează sănătății psihologice, mentale și fizice a oamenilor.

Dar COVID-19 nu doar ucide. Are efecte devastatoare pe termen lung asupra multor dintre supraviețuitorii săi, inclusiv ceață pe creier debilitantă, căderea părului, degetele de la picioare umflate și erupții solzoase, tinitus și pierderea mirosului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor notează că aproape jumătate (45,4%) din populația adultă din SUA este expusă riscului de complicații COVID-19 – inclusiv deces – din cauza bolilor cardiovasculare, diabetului, bolilor respiratorii, hipertensiunii sau cancerului.

3. Nu știm de fapt pe cine ucide COVID-19 și de ce

Argumentul pentru „protecția focalizată” ignoră, de asemenea, realitatea a ceea ce am învățat despre coronavirus: a ucis oameni de orice vârstă, rasă și sex.

În SUA, mai mult de 45.500 de persoane cu vârsta sub 65 de ani au murit din cauza coronavirusului până în prezent, potrivit CDC.

Este imposibil să știi, înainte ca cineva să se infecteze, care este adevăratul risc. Si copiii au murit. La fel și studenți de facultate și mulți alții care nu aveau neapărat condiții prealabile.

Oamenii de știință încă studiază virusul pentru a înțelege mai bine cum funcționează, dar o legatura printre cazurile severe poate fi numărul de receptori ACE-2 (pe care virusul îl folosește pentru a ne invada celulele) pe care ii avem.

4. Carantina salvează vieți

Carantina, deși este o măsură extremă de combatere a bolilor, a salvat zeci de mii de vieți în întreaga lume, pe fiecare continent.

Este adevărat că au existat consecințe nefaste. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, și-au închis afacerile, au ratat programările la medic, au experimentat mai multă singurătate și au început să bea mai mult alcool.

Abuzul domestic, abuzul asupra copiilor, abuzul de substanțe interzise și sinuciderile au crescut în ultimele luni în SUA.

Cu toate acestea, aceste măsuri au câștigat timp critic, pentru dezvoltarea vaccinurilor, a medicamentelor și descoperirea celor mai bune practici pentru tratamentul pacientului.

„Peste șase luni de acum, un caz ar putea fi prevenit prin vaccinare sau ar putea fi tratat printr-un tratament terapeutic mai bun”, a spus Lipsitch.

5. A scăpa de virus este posibil și nu necesită uciderea oamenilor

Bhattacharya și alți susținători ai imunității turmei tratează adesea o falsă dihotomie între carantina și „viața normală”.

Dar această abordare nu ține cont de cât de multe măsuri de atenuare, cum ar fi distanțarea, evitarea aglomerațiilor și purtarear măștilor, pot ajuta la încetinirea transmiterii virale.

În plus, SUA nu au încercat niciodată cu adevărat carantina totala. Țări ca Australia, Noua Zeelandă și China au atins deja obiectivul și au revenit în mare parte la viața normală după blocaje stricte.

Taiwanul a făcut-o chiar fără a se bloca deloc, instituind măsuri stricte de control și supraveghere, izolare și carantină eficiente și impunerea portului mastii pe scară largă.

6. Imunitatea naturală a turmei probabil că nu va funcționa, oricât am încerca

SUA, ca peste tot în lume, mai are încă un drum lung de parcurs pentru a atinge chiar și unele dintre cele mai mici praguri de imunitate ale turmei, care necesită expunerea a 50% (sau mai mult) din populație și, ulterior, imunizarea sa. În cel mai bun caz, doar în jur de 10% până la 20% dintre oamenii din întreaga țară au fost expuși.

Dar chiar dacă toată lumea ar fi expusă la virus, imunitatea naturală a turmei probabil că nu ar funcționa. Acest lucru se datorează modului în care imunitatea noastră împotriva tuturor coronavirusurilor – de la răcelile obișnuite la acest nou coronavirus – scade în timp. Imunitatea la acest virus prin infecția anterioară nu este definitivă sau durabilă: sunt posibile reinfecții.

De aceea, oamenii de știință serioși sunt de acord că este mai bine să așteptăm un vaccin și să ne construim simultan imunitatea colectivă împotriva virusului.

sursa: Business Insider

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`