A nu vă atinge fața este unul dintre cele mai eficiente gesturi de barieră împotriva Covid-19. Dar este și unul dintre cele mai dificil de respectat. Pentru a face acest lucru cât mai bine, urmați sfaturile a trei specialiști în științe psihologice și sănătate publică. Iata 4 reflexe pentru a vă atinge mai puțin fața!
Oricând se gasesc motive pentru a duce mâinile la față. În mijlocul luptei împotriva coronavirusului, toate aceste gesturi ar trebui evitate, deoarece pot fi vectori de contaminare.
În lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu măsurile esențiale de protecție împotriva Covid-19, se afirmă că ar trebui să evitați atingerea ochilor, nasului și gurii.
„Mâinile sunt în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura, riscați să intrați în contact cu virusul prezent pe aceste suprafețe”, a explicat OMS la începutul epidemiei.
În The Conversation, trei specialiști în științe psihologice și sănătate publică, Brian Labus, Stephen Benning și Kimberly Barchard, au oferit o serie de sfaturi pentru a renunta la aceste obiceiuri proaste de a duce mana la fata.
De ce ne atingem fața atât de des?
Stresul, anxietatea si nu numai ne determină să punem mâinile mai mult pe față. Potrivit diverselor studii citate de experți, studenții, lucrătorii la birou, personalul medical și pasagerii trenului își ating fețele de 9 până la 23 de ori pe oră. Aceste acțiuni sunt de obicei utilizate pentru a calma senzația de mâncărime sau disconfort. Sunt deosebit de complicat de controlat, deoarece sunt adesea inconștiente și scurte.
Înregistrați-vă acțiunile într-un jurnal
Pentru a încerca să puneți capăt acestor așa-zise comportamente „automate”, precum ticurile nervoase, trebuie mai întâi să fiți conștienți de ele. Prin urmare, este important să rămânem vigilenți și să ne monitorizăm acțiunile. Trucul celor trei specialiști: scrieți acele momente în care vă atingeți fața într-un jurnal. Puteți specifica apoi timpul și motivul pentru acest gest (mâncărime, curgerea nasului, părul în fața ochilor etc.), activitatea (vizionarea la televizor, în timp ce citiți etc.), precum și sentimentele (frustrare, stres, anxietate, plictiseală).
Înlocuiți-le cu alte gesturi
Odată ce le conștientizăm, nu mai rămâne decât să ne schimbăm obiceiurile. Pentru a face acest lucru, atunci când se apropie nevoia de a vă atinge fața, încercați să vă înlocuiți gestul cu unul care vă poate ocupa mâinile. Puteți strânge pumnii, puteți sta pe mâini, bateți din palme sau vă puteți întinde brațele.
Reflex pentru a vă atinge mai puțin fața: manipulați obiecte
Unii susțin manipularea unui obiect pentru a vă tine ocupate degetele, cum ar fi o minge de stres sau un stilou. „Pentru obiceiurile încăpățânate, manipularea obiectelor nu este la fel de eficientă ca gesturile alternative, poate pentru că oamenii tind să se joace cu obiecte atunci când sunt plictisiți, să-și atingă fața și părul dacă sunt anxioși”, precizează specialiștii, potrivit Femme Actuelle.
Reflex pentru a vă atinge mai puțin fața: Anticipați-vă nevoile
Pentru a evita aducerea mâinilor la față, puteți „taia raul de la rădăcină”. Dacă îți tot reglezi ochelarii, optează pentru cârlige pentru urechi sau benzi pentru urechi. Taiați-vă unghiile sau purtați mănuși pentru a evita mușcarea unghiilor. Spălați-vă dinții pentru a evita blocarea alimentelor între ele. De asemenea, poți purta o eșarfă, astfel încât să nu ai părul în fața ochilor sau a gurii.
Deși unele acțiuni pot fi evitate, acest lucru nu se poate in toate cazurile. Pentru a fi în siguranță, spălați-vă mâinile cu săpun sau cu un gel hidroalcoolic înainte de a vă pune mâinile pe față.