Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Cotroversa legată de Sigmund Freud
Cotroversa legată de Sigmund Freud

Cotroversa legată de Sigmund Freud

20 apr. 2020, 12:10,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:35814;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Cotroversa legată de Sigmund Freud. Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al şcolii psihologice de psihanaliza.

Teoriile de bază ale acestei școli au fost fondate pe următoarele ipoteze:

* Dezvoltarea umană este inteleasă prin schimbarea zonei corporale de gratificare a impulsului sexual.
* Aparatul psihic refulează dorințe, în special cele cu conținut sexual și agresiv, acestea fiind conservate în sisteme de idei inconștiente.
* Conflictele inconștiente legate de dorințele refulate au tendința de a se manifestă în vise, acte ratate și simptome.
* Conflictele inconștiente și sexualitatea reprimată sunt sursa nevrozelor.
* Nevrozele pot fi tratate, cu ajutorul metodei psihanalitice, prin aducerea în conștient a dorințelor inconștiente și refulate.

În ultimele decenii teoriile şi lucrările lui Freud au fost analizate critic de numeroşi cercetători şi istorici ai ştiinţelor. Acestia au relevat frecvente îndepărtări de la rigoarea şi etică ştiinţifică.

Unii autori nu au ezitat să-l acuze pe Freud de fraudă. Au demonstrat că acesta a alterat în mod repetat şi sistematic datele clinice pentru a-şi justifica teoriile, a prezentat tratamente eşuate drept reuşite sau chiar că, în anumite articole, ar fi inventat cu totul cazuri şi pacienţi cu scopul de a-şi promova metodele.

Cotroversa legată de Sigmund Freud

Conform acestor critici, scoala psihanalitica a avut mai curând caracteristicile unei mişcări politice sau religioase decât ale unui curent ştiinţific, Freud transformându-se în profetul său. Cele mai severe evaluări contemporane nu se feresc să califice freudismul drept pură ”şarlatanie”.

Astăzi, psihanaliza este o teorie şi o metodă practicată şi în combinaţie cu alte metode, dar cu eficacitate terapeutică de multe ori pusă la îndoială şi numai parţial recunoscută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`