Prima pagină » International » Cotaţia petrolului, la cel mai redus nivel din acest an, după protestele din China

Cotaţia petrolului, la cel mai redus nivel din acest an, după protestele din China

28 nov. 2022, 12:30,
în International

Luni, 28 noiembrie 2022, cotația petrolului a ajuns la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele anti-lockdown din China au generat îngrijorări privind evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei. Dacă OPEC nu va reduce cota de producție, prețul petrolului va scădea în continuare.

Protestele din China au provocat o scădere dramatică a preţului petrolului. Azi-dimineaţă, cotaţia bariliului de ţiţei Brent era în scădere cu 2,43 dolari, după ce anterior a coborât cu peste 3%, cea mai redusă cotaţie după data de 4 ianuarie 2022.

Cotaţia petrolului, la cel mai redus nivel din acest an, după protestele din China

Intervalul la care se tranzacţionează ţiţeiul ar urma să scadă până la 70-75 de dolari, în funcţie de rezultatul următoare reuniuni OPEC, dar şi după nivelul la care va fi plafonat preţul petrolului rusesc de către G7.

„Pe lângă îngrijorările cu privire la cererea slabă de combustibil în China, din cauza creşterii cazurilor de COVID-19, incertitudinea politică provocată de protestele faţă de restricţiile impuse în Shanghai, i-a determinat pe investitori să vândă”, a spus Hiroyuki Kikukawa, director de cercetare la Nissan Securities.

Protestele au izbucnit în China după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022, într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane şi a rănit alte nouă. Oamenii bănuiesc că decesele au fost cauzate de restricţiile COVID-19 care i-ar fi împiedicat pe rezidenţi să scape de incendiu. Protestele anti-lockdown, dar şi anti-guvernamentale, s-au extins de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu şi Guanzhou. Sute de oameni s-au ciocnit cu forţele de ordine şi personalul de securitate de la faţa locului

Potrivit directorului de cercetare la Nissan Securities, dacă OPEC nu va adopta o reducere a cotelor de producţie, preţul petrolului va scădea în continuare. Pe 4 decembrie 2022, va avea loc următoarea reuniune a Organizaţiei Tarilor Exportatoare de Petrol, la care va participa şi Rusia. La ultima întâlnire, organizaţia a decis să reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi. Totodată, investitorii urmăresc cum va evolua ideea plafonării de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia.

Rusia va reduce producţia de petrol către statele europene care vor plafona preţurile

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat pe 21 noiembrie 2022, ca Federaţia Rusă nu va livra ţiţei sau producția de petrol statelor care vor implementa un plafon de preţ. Însă, producţia de petrol se va livra către parneterii „orientaţi către piaţă”. Decizia vine în contextul în care UE ar putea stabili un plafon pentru producția rusească. Alexander Novak a reafirma poziţia ţării după ce ţările din G7 au declarat că vor să stabilească un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. Plafonarea va interzice companiilor să furnizeze servicii pentru livrările de petrol rusesc oriunde în lume, dacă nu este vândut sub pragul convenit.

Decizia Rusiei vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să interzică din 5 decembrie 2022 importurile de ţiţei rusesc şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie 2023. Unele ţări, precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au menţionat ca companiile vo beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport.

Ideea de a plafona prețul la gazele naturale nu a fost salutata de toate statele membre UE. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene va fi dezbătuta de miniştrii europeni ai Energiei la reuniunea lor de joi, 24 noiembrie 2022.

În contextul în care protestele din China s-au extins și în alte orașe, cotaţia petrolului a ajuns  la cel mai redus nivel din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`