„Află cum trebuie să te pregătești înainte de a merge la cumpărături, ce trebuie să faci în timpul cumpărăturilor și cum despachetezi produsele cumpărate, când te reîntorci acasă?
Cu ajutorul lui Teddy Necula, în cadrul proiectului “Voluntarii Împreună” realizat la nivelul DSU, am pus bazele unui material video, simplificat, cu ajutorul informațiilor regăsite în ghidurile de pe platforma Fii pregătit.
Ai grijă de tine și de ceilalți! Împreună vom reuși!”, transmite DSU.
Ba chiar la Argeș s-au interzis coșurile de cumpărături
Una dintre principalele măsuri anti-Covid o reprezintă renunțarea la coșurile de cumpărături din supermarket, întrucât ar reprezenta un factor de risc de infectare cu coronavirus.
„De comun acord, s-a stabilit să se renunțe la coșurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. În același timp, vor fi montate mai multe dispensere cu dezinfectant, pentru igienizarea mâinilor. Angajații supermarketurilor și agenții de pază vor fi mai vigilenți și vor îndemna clienții să respecte normele de protecție sanitară – în special purtarea corectă a măștii și păstrarea distanței fizice. În caz de nevoie, va fi limitat accesul clienților în magazin. În același timp, instituțiile cu atribuții de control vor continua verificările, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală amenzile fiind între 500 și 2500 lei.
Pentru evitarea aglomerării la casele de marcat, s-a stabilit să fie ținute deschise cât mai multe, în special la orele de vârf. De asemenea, în magazinele unde se formează cozi apropiate la casele de marcat, s-a recomandat instalarea unor panouri despărțitoare, de plexiglas.
Difuzarea de mesaje prin care se comunică normele de protecție în vigoare se va face mai des, iar retailerii vor încuraja comenzile la domiciliu (acolo unde astfel de servicii sunt disponibile)”, precizează prefectura.
Atenție la cărucioarele de cumpărături din supermarket-uri
La cumpărături, umplem plasele și cu un cocktail de bacterii. Cărucioarele care stau afară şi-n care unii dintre clienții supermarketurilor îşi lasă şi gunoaiele sunt curățate rar şi superficial. Un studiu realizat în SUA arată că jumătate dintre ele sunt mai murdare decât toaletele publice, scrie observator.tv
Praf, noroi, lichide care se scurg sau gunoaiei abandonate la finalul cumpărăturilor.
Iar rezultatul, cât se poate de simplu: multe cărucioare sunt focare de infecţie.
Are nevoie şi cam atât. Aşa că astfel de căruciore ajung foarte des în mâna clienţilor. Deşi magazinul are o procedură strictă de igienizare.
„(…) angajaţii sunt informaţi ca procesul de curăţare şi igienizare să aibă loc săptămânal. Pe lângă această procedură, coşurile se ingienizează ori de câte ori este nevoie. (…) monitorizăm şi verificăm o dată pe lună acest aspect”, este răspunsul unei reţelei de magazine.
Enache Gheorghe, medic primar spitalul de boli infecţioase Victor Babeş: „Putem să facem nişte elemente veziculoase la nivelul mâini. Sau putem face infecţii respiratorii cu colii chiar şi urinare dacă atingem zone cu mâinile murdare.”
În alt magazin, clienţii şi-au pus lângă produse chiar şi propriile sacoşele cu rotile pe care le-au târât prin tot oraşul. În aceleaşi cărucioare, sunt plimbaţi şi copiii pe durata cumpărăturilor.
Acesta este un coş de cumpărături pe care pun mâna sute de oameni, în fiecare zi. Se vede cu ochiul liber cât este de murdar. Aici avem un rest de gumă de mestecat, iar pentru a vedea cât de murdar este şi în interior o să facem un test simplu. Vom lua un şerveţel umed şi vom şterge această suprafaţă.
Un studiu realizat în SUA de Universitatea din Arizona arată că jumătate dintre coşurile de cumpăraturi sunt contaminate cu E-coli. Cu alte cuvinte, au constat că erau mai murdare decât toaletele magazinelor.